Tržište

Ukrajinci preuzimaju "Perutninu Ptuj"

Ukrajinci preuzimaju "Perutninu Ptuj"
Foto: Ilustracija | Ukrajinci preuzimaju "Perutninu Ptuj"

Slovenačka agencija za zaštitu tržišnog takmičenja dala je saglasnost ukrajinskom holdingu MHP za preuzimanje "Perutnine Ptuj" i više nema prepreka za konačnu prodaju gotovo 91-postotnog udjela u toj prehrambenoj kompaniji.

Ukrajinski investitori najavili su da će u idućih četiri do pet godina uložiti oko 200 miliona evra u proizvodnu bazu, radi jačanja vertikalno integrisanog poslovnog modela kompanije i investiranja u razvoj i tehnologije, kao i njene marke, prenosi "Indeks".

Novi vlasnici predviđaju dalji razvoj postojećih proizvoda i jakih brendova, kao i rast prodaje u Sloveniji i široj regiji.

"Perutnina" je sa MHP-om ugovor potpisala u novembru, a nakon odluke Slovenačke agencije za zaštitu tržišnog takmičenja 21. februara će moći da održi više puta odgođenu vanrednu skupštinu na kojoj bi trebalo da budu imenovani novi članovi nadzornog odbora.

Prije slovenačkog regulatora, saglasnost za preuzimanje dala su tijela za zaštitu tržišnog takmičenja u Austriji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Rumuniji.

Mišljenja o MHP-ovom preuzimanju "Perutnine" u javnosti su bila podijeljena, a njihove navodno kontroverzne prakse na tržištu EU uglavnom je isticao konkurent, francuski LDC, koji je bio zainteresovan za kupovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije