Tržište

Uloga Centralne banke od izuzetnog značaja u procesu evropskih integracija

Uloga Centralne banke od izuzetnog značaja u procesu evropskih integracija
Foto: Centralna banka BiH | Uloga Centralne banke od izuzetnog značaja u procesu evropskih inegracija

SARAJEVO - Uloga Centralne banke BiH u procesu evropskih integracija, naročito u slučaju otvaranja pregovora BiH sa EU, od izuzetnog je značaja, a na tom putu ta banka uveliko doprinosi realizacijom svojih aktivnosti, prije svega u oblasti platnih sistema i produkcije statističkih podataka, istaknuto je tokom susreta šefa Delegacije EU u BiH Johana Zatlera i guvernera Centralne banke Jasmine Selimović.

"Tokom razgovora Selimovićeve i Zatlera posebna pažnja posvećena je projektu uključivanja BiH u Jedinstveno područje plaćanja u evrima (SEPA), u koji su uključene zemlje Balkana i za koji Centralna banka ima podršku EU", saopšteno je iz Centralne banke, prenosi Srna.

"Kako je proces pridruživanja SEPA području i uvezivanje sa platnim sistemima EU od suštinskog značaja za razvoj platnih sistema, te uopšteno za ekonomiju BiH, Banka u kontinuitetu sprovodi aktivnosti na pripremi i izgradnji potrebne infrastrukture i učestvuje u svim aktivnostima sa ostalim institucijama u zemlji neophodnim za ostvarenje evropskog puta kada je riječ o pridruživanju SEPA", istaknuto je u saopštenju.

Iz Centralne banke su dodali da je od izuzetnog značaja na putu BiH ka EU i zvanična statistika koju predstavlja ta banka.

Redovnim objavljivanjem makroekonomskih procjena i brojnih statističkih podataka Centralna banka nastoji da doprinese boljoj informisanosti kako javnosti u zemlji i ekonomskih subjekata, tako i brojnih međunarodnih institucija i potencijalnih investitora u BiH, napomenuli su iz Centralne banke.

Zatler je podržao aktivnosti Centralne banke i ukazao na važnost njene nezavisnosti i integriteta valutnog odbora za finansijski sektor, ekonomiju BiH i zemlju u cjelini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije