Tržište

Umjesto naknada, porodilje u FBiH dobiju otkaz

Umjesto naknada, porodilje u FBiH dobiju otkaz
Umjesto naknada, porodilje u FBiH dobiju otkaz

SARAJEVO - Nije rijetkost da žene kada zatrudne dobiju otkaz, ali se često ne odlučuju na tužbu zbog ovakvog nezakonitog ponašanja poslodavca jer se nadaju povratku na posao, a i zato što su postupci dugotrajni i skupi, istakli su juče u Udruženju "Prava za sve" i Udruženju trudnica i mama BiH.

Na ovaj problem nadovezuje se drugi veliki problem, a to je neujednačenost porodiljskih naknada u FBiH, pa čak, prema podacima nevladinih organizacija, 47 odsto porodilja nema nikakvu naknadu.

Tim povodom je Udruženje "Žene ženama" u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama, uz poruku da porodiljske naknade nisu privilegija nego pravo, juče najavilo kampanju "Nediskriminacija porodilja u FbiH", koja počinje danas, simbolično na Dan žena.

"Cilj naše kampanje je donošenje regulative koja će ujednačiti porodiljske naknade, a kao rezultat se očekuje eliminacija diskriminacije i formiranje federalnog fonda za isplatu ovih naknada za nezaposlene i zaposlene osobe koje koriste to pravo", kazala je juče Indira Mujić iz Udruženja "Žene ženama".

U nevladinom sektoru naglašavaju da roditelji moraju izdvojiti najmanje 500 eura za stvari koje su bebi potrebne prvih mjeseci, što je nemoguća misija za nezaposlene majke u, na primjer, Livanjskom kantonu, gdje imaju jednokratnu pomoć od 60 eura, ili za zaposlene majke u Posavskom kantonu, koje uopšte nemaju porodiljsku naknadu.

"U najlošijem položaju su žene u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje ni zaposlene ni nezaposlene ne dobijaju nikakvu naknadu osim jednokratne pomoći za opremu novorođenčeta", kazali su u nevladinim organizacijama.

Kao podatak su naveli da je u FBiH u 2013. godini isplaćeno 37,8 miliona KM porodiljskih naknada, od čega skoro pola, odnosno 47,9 odsto, samo u Kantonu Sarajevo. Dalje navode da su zaposlene u javnom sektoru privilegovanije u odnosu na zaposlene u realnom sektoru jer imaju pravo na godinu dana naknada u iznosu pune plate.

U nevladinim organizacijama napominju da Vlada FBiH radi na rješavanju problema diskriminacije porodilja i neujednačenih naknada te je u toku izrada javne politike koja treba da rezultira novim zakonom o zaštiti porodica sa djecom FBiH, ali nije još poznato kada.

Dijana Šehić iz Udruženja "Prava za sve" i jedna od učesnika u izradi javne politike, kazala je da predlažu da zaposlene majke porodiljsku naknadu ostvaruju iz radnog odnosa i to iz sistema zdravstvene zaštite s obzirom na to da se njima već uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje, a da nezaposlene ostanu u sistemu socijalne zaštite koji ide iz budžeta.

"Kada je u pitanju visina naknade, prijedlog je da za zaposlene idu dvije trećine od zarađene plate, a za nezaposlene da ide prosječna plata FBiH ili kantona, zavisi kako zakonodavac odluči. Time bi se pitanje naknade riješilo pravično", dodala je Šehićeva.

Nevladine organizacije napominju i da fond čije osnivanje traže ne zahtijeva nove namete niti nove doprinose nego samo preraspodjelu budžeta.

Ovu kampanju su juče podržali i predstavnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije