Tržište

UniCredit banka zatvara 500 filijala i ukida 8.000 radnih mjesta

UniCredit banka zatvara 500 filijala i ukida 8.000 radnih mjesta
Foto: N.N. | UniCredit banka zatvara 500 filijala i ukida 8.000 radnih mjesta

Italijanski bankarski div UniCredit objavio je u utorak planove za ukidanje 8.000 radnih mjesta zatvaranjem 500 poslovnica širom Evrope do 2023. godine, kao dio nastojanja da godišnje uštedi 150 miliona eura kroz digitalna bankarska rješenja.

Banka je objavila ta smanjenja radnih mjesta kao dio svog strateškog plana 2020-2023, kojeg je u Londonu otkrio predsjednik Uprave Jean Pierre Mustier, a koji obećava stvaranje 16 milijardi evra vrijednosti dioničarima u sljedeće četiri godine, prenosi Indikator.ba.

Stvaranjem tzv. banaka "bez papira", UniCredit grupa planira zatvoriti podružnice u Italiji, Njemačkoj i Austriji u sklopu mjera smanjenja troškova za koje se procjenjuje da vrijede milijardu eura. Otprilike 500 poslovnica UniCredita zatvoriće se u Evropi, što dovodi do procijenjenih 8.000 zaposlenika viška.

"UniCredit je opredijeljen za ostvarivanje održivog povrata iskorištavajući svoju veliku i rastuću panevropsku franšizu za klijente, maksimizirajući produktivnost kontinuiranom optimizacijom troškova i učinkovitijim poslovnim procesima", navodi se u saopštenju za javnost.

Ulaganje u rješenja za digitalno bankarstvo, tvrdi banka, omogućiće brže transakcije, razmjenu digitalnih dokumenata između banke i klijenta i omogućiti korištenje digitalnih potpisa na ugovorima, navodi se u saopštenju. Kroz ove planove banka procjenjuje da će godišnja dobit do 2023. doseći 5 milijardi evra. Banka je takođe predložila 2 milijarde evra otkupa dionica.

UniCredit je vodeća evropska banka koja posluje na 14 osnovnih evropskih tržišta. Kao dio svog prethodnog strateškog plana, predstavljenog 2015. godine, organizacija je najavila da će smanjiti 18.200 radnih mjesta zatvaranjem 800 poslovnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije