Tržište

Pratite nas na Google news

UniCredit banka zatvara 500 filijala i ukida 8.000 radnih mjesta

UniCredit banka zatvara 500 filijala i ukida 8.000 radnih mjesta
Foto: N.N. | UniCredit banka zatvara 500 filijala i ukida 8.000 radnih mjesta
N.N.

Italijanski bankarski div UniCredit objavio je u utorak planove za ukidanje 8.000 radnih mjesta zatvaranjem 500 poslovnica širom Evrope do 2023. godine, kao dio nastojanja da godišnje uštedi 150 miliona eura kroz digitalna bankarska rješenja.

Banka je objavila ta smanjenja radnih mjesta kao dio svog strateškog plana 2020-2023, kojeg je u Londonu otkrio predsjednik Uprave Jean Pierre Mustier, a koji obećava stvaranje 16 milijardi evra vrijednosti dioničarima u sljedeće četiri godine, prenosi Indikator.ba.

Stvaranjem tzv. banaka "bez papira", UniCredit grupa planira zatvoriti podružnice u Italiji, Njemačkoj i Austriji u sklopu mjera smanjenja troškova za koje se procjenjuje da vrijede milijardu eura. Otprilike 500 poslovnica UniCredita zatvoriće se u Evropi, što dovodi do procijenjenih 8.000 zaposlenika viška.

"UniCredit je opredijeljen za ostvarivanje održivog povrata iskorištavajući svoju veliku i rastuću panevropsku franšizu za klijente, maksimizirajući produktivnost kontinuiranom optimizacijom troškova i učinkovitijim poslovnim procesima", navodi se u saopštenju za javnost.

Ulaganje u rješenja za digitalno bankarstvo, tvrdi banka, omogućiće brže transakcije, razmjenu digitalnih dokumenata između banke i klijenta i omogućiti korištenje digitalnih potpisa na ugovorima, navodi se u saopštenju. Kroz ove planove banka procjenjuje da će godišnja dobit do 2023. doseći 5 milijardi evra. Banka je takođe predložila 2 milijarde evra otkupa dionica.

UniCredit je vodeća evropska banka koja posluje na 14 osnovnih evropskih tržišta. Kao dio svog prethodnog strateškog plana, predstavljenog 2015. godine, organizacija je najavila da će smanjiti 18.200 radnih mjesta zatvaranjem 800 poslovnica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije