Tržište

Uništena tri fena i 18 svjetiljki

Uništena tri fena i 18 svjetiljki
Foto: Ilustracija | Uništena tri fena i 18 svjetiljki

BANJALUKA - Sa tržišta Republike Srpske povučena su i uništena tri električna fena za kosu i 18 svjetiljki zbog rizika od strujnog udara, požara ili neadekvatne zaštitne funkcije.

Iz Inspektorata Srpske je saopšteno da su električni proizvodi povučeni prema nalogu republičke tržišne inspekcije, te da nisu ispunjavali uslove propisane Zakonom o opštoj bezbjednosti proizvoda i podzakonskim aktima.

U saopštenju se navodi da Inspektorat Srpske u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH realizuje proaktivne kontrole neprehrambenih potrošačkih proizvoda, a u aktivnostima nadzora za ovu godinu završeno je ispitivanje električnih fenova za kosu i električnih svjetiljki opšte namjene.

Obavljane su administrativne i vizuelne kontrole proizvoda, te uzorkovanje za laboratorijsko ispitivanje.

"Kontrolisana su po četiri različita modela oba proizvoda. U jednom slučaju neusklađenosti su utvrđene kod električnih fenova i u dva slučaja kod električnih svjetiljki opšte namjene. Zbog neusklađenosti koje se nisu mogle otkloniti, kao što su rizik od strujnog udara, požara ili neadekvatna zaštitna funkcija, uništena su tri fena i 18 svjetiljki", naglašavaju iz Inspektorata.

Na osnovu plana za ovu godinu predviđeno je ispitivanje oko 70 različitih modela 20 grupa proizvoda kao što su igračke sa laserskim lampama, trotineti, svjetlosni lanci, zaštitne kacige, plutajuća pomagala, sobne grijalice i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije