Tržište

Usporiće globalni rast potražnje za naftom u 2024.

Usporiće globalni rast potražnje za naftom u 2024.
Foto: Pixabay | Usporiće globalni rast potražnje za naftom u 2024.

PARIZ - Globalni rast potražnje za naftom će u 2024. usporiti sa 2,3 miliona barela dnevno (bpd) na 1,1 milion bpd, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA) u majskom izvještaju.

Prognoza za 2024. je smanjena za oko 100.000 bpd u odnosu na prethodnu aprilsku procjenu pošto IEA smatra da se rast potražnje za naftom vraća svom istorijskom trendu nakon ekstremne nestabilnosti u godinama pandemije i rata u Ukrajini.

Kako se navodi, slaba industrijska aktivnost i blage zimske temperature su smanjile potrošnju energenata u prvom kvartalu 2024, posebno u Evropi. IEA očekuje da će rast globalne potražnje za naftom u 2025. iznositi 1,2 miliona bpd, navodi se na vebsajtu organizacije sa sjedištem u Parizu. 

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u svom najnovijem majskom mjesečnom izvještaju, koji je objavljen juče, navela da očekuje rast potražnje za naftom od 2,2 miliona barela dnevno (bpd) u 2024. godini i dodatni rast potražnje od 1,8 miliona barela u 2025. godini, prenosi Tanjug.

Prognoza Međunarodne agencije za energiju se dakle znatno razlikuje od najnovije procjene naftnog kartela OPEK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije