Tržište

Usporila se invazija robota

Usporila se invazija robota
Foto: N.N. | Usporila se invazija robota

​NJUJORK - Invazija robota malo se usporila u prošloj godini, jer su američke kompanije prvi put od 2015. zakočile tempo automatizacije pogona zbog pada proizvodnje pod uticajem trgovinskih ratova i slabije potražnje.

Isporuke su lani u SAD pale više od 16 odsto, na 23.758 mašina, pokazali su podaci Udruženja za unapređenje automatizacije.

Pad isporuke robota zabilježen je u prošloj godini i u Meksiku za 25%, na 3.263, dok je u Kanadi stagnirao, zadržavši se nešto iznad 3.000.

Glavni cilj predsjednika SAD Donalda Trampa je podsticanje proizvođača da vrate poslove u SAD, po svoj prilici uz podršku novog talasa automatizacije i robotike koja bi im omogućila da uspješnije konkurišu jeftinijoj radnoj snazi u Kini i drugim zemljama s nižim troškovima rada.

Čini se ipak da je taj trend zasjenio usporavanje aktivnosti u cijeloj industriji. Potpredsjednik Udruženja za unapređivanje automatizacije Aleksander Šikani smatra da će usporavanje vjerovatno biti kratkotrajno. Narudžbe novih robota u Sjevernoj Americi, pokazatelj koji ukazuje koliko će mašina biti instalirano u idućim mjesecima, povećane su u prošloj godini za 1,6 odsto, na 29.988, kazao je on.

Najveći pokretač tog rasta bio je skok narudžbi proizvođača automobila za više od 50%, koje, po Šikanijevom mišljenju, uključuju robote i ulaganja u novi talas automobilske tehnologije. Tako je američki proizvođač automobila "General Motors" nedavno objavio da će uložiti 2,2 milijarde dolara u izgradnju električnih kamiona i autonomnih električnih vozila u tvornici na području Detroita.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije