Tržište

Pratite nas na Google news

Mjere EU: Uvode se restrikcije izvoza lijekova, traže se respiratori

Mjere EU: Uvode se restrikcije izvoza lijekova, traže se respiratori
Foto: N.N. | Uvode se restrikcije izvoza lijekova, traže se respiratori
Dejan Šajinović

BRISEL, BERLIN - Kako bi se EU lakše izborila s virusom korona, Evropska komisija je predložila restrikciju izvoza lijekova, medicinske opreme i pomagala izvan prostora EU.

Poseban prioritet su medicinski lijekovi, oprema i respiratori kako bi se tretirao veći broj pacijenata, koji se očekuje u narednoj fazi širenja zaraze.

Kako je u utorak naveče rekla Angela Merkel, njemačka kancelarka, Evropska komisija je ove mjere predložila na inicijativu zemalja članica, a posebne mjere predviđene su i kako bi se riješio problem liferanata i medicinskih materijala koji dolaze iz Kine, koja proizvodi veliki dio opreme i medicinskih sredstava potrebnih za suzbijanje epidemije.

Podsjećanja radi, u Evropskoj komisiji danas su takođe rekli da ograničenja važe i za zemlje zapadnog Balkana, ali da se ove zemlje mogu obratiti zvaničnim putem za opremu koja im je potrebna.

Merkelova je rekla da će EU usvojiti mjere i zajedničkog raspisivanja javnih nabavki za opremu i sredstva koja su im potrebna, a dodala je i da će zemlje članice međusobno ukloniti barijere za prometovanje medicinske opreme i lijekova unutar EU, koje su neke zemlje uvele u prvom talasu krize.

"Pozdravljam prijedlog Evropske komisije za restrikcije na izvoz medicinske opreme. Njemačka će u koordinaciji sa drugim članicama EU ukloniti restrikcije koje su na snazi", rekla je ona.

Evropska komisija, kada je u pitanju snabdijevanje medicinskim potrepštinama u svrhu suzbijanja virusa korona, predložila je pet mjera.

Prva mjera odnosi se na uklanjanje svih barijera za prometovanje medicinske robe unutar EU. Druga mjera sadrži fiskalni stimulans, kako bi se ublažile ekonomske posljedice krize. U trećoj mjeri planirano je oslobađanje 37 milijardi evra sredstava u odgovoru na virus korona, kako bi se zdravstvenom sektoru obezbijedila likvidnost. U četvrtoj mjeri planirano je usklađivanje svih mjera u pojedinim zemljama članicama s ciljem zaštite javnog zdravlja. Peta mjera odnosi se na restrikciju putovanja u EU iz trećih zemalja.

Što se tiče medicinskih mjera, planirano je postavljanje tačaka s ubrusima, korpama za odlaganje otpada, ograničavanje kretanja pacijenata kojima je dijagnosticiran virus korona, kao i priprema posebnih hermetički odvojenih odjeljenja gdje će se tretirati isključivo pacijenti sa simptomima i zarazom. Tamo gdje postoji mogućnost, planirano je potpuno odvajanje bolnica samo za smještaj pacijenata s virusom korona i njihovo zadržavanje sve dok se potpuno ne oporave.

"Potrebno je odrediti zdravstveno osoblje koje će se isključivo baviti kovid-19 pacijentima. Sve medicinsko osoblje treba da bude trenirano kako da prepozna simptome kovida-19 i treba im dati instrukcije da ostanu kući ako oni ili bilo ko iz porodice dobije simptome", naglašeno je.

Mjere Evropske komisije

- Uklanjanje svih barijera za prometovanje medicinske robe unutar EU;

- Fiskalni stimulans kako bi se ublažile ekonomske posljedice krize;

- Oslobađanje 37 milijardi evra sredstava u odgovoru na virus korona, kako bi se zdravstvenom sektoru obezbijedila likvidnost;

- Usklađivanje svih mjera u pojedinim zemljama članicama s ciljem zaštite javnog zdravlja;

- Restrikcija putovanja u EU iz trećih zemalja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije