Tržište

Uzgajivači svinja se žale: "Novi telefoni važniji od šunke i slanine"

Uzgajivači svinja se žale: "Novi telefoni važniji od šunke i slanine"
Foto: N.N. | Uzgajivači svinja se žale: "Novi telefoni važniji od šunke i slanine"

BANJALUKA - Iako su cijene svinja ove godine niže nego lani, uzgajivači ističu da prodaja tovljenika ide loše, pa ni cijena od 2,50 KM po kilogramu žive vage ne mami kupce.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kazao je da je ove godine cijena svinja veoma isplativa za one koji treba da ih kupe, a vrlo nerentabilna za one koji ih proizvode.

"Potražnja je znatno slabija nego prethodnih godina, a trenutna cijena tovljenika nerentabilna je za uzgajivače svinja. Dok je lani iznosila i do tri KM, sada je od 2,50 do 2,60 KM", kazao je Maljčić za "Nezavisne".

Dodao je da je za svinju koja je teška 150 kilograma potrebno izdvojiti oko 400 maraka.

"Sada se dešava da više porodica zajedno kupuju jednu svinju. Međutim, ima i toga da je ljudima danas bitnije da imaju najnoviji telefon nego da imaju šunke i slanine", kazao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, što se tiče prasića od 30 kilograma njihova sadašnja cijena je 3,50 KM po kilogramu i takva će ostati sigurno do 15. decembra.

"Ali nakon toga, kada se očekuje povećana potražnja pred katoličke praznike, nove godine i naravno u januaru, kada je sezona slava, očekujemo da će cijene rasti i taj rast će potrajati sve do 1. maja", pojasnio je Maljčić.

Na području Semberije još nema potražnje za tovljenim svinjama, jer, kako kaže Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine, vremenske prilike ne dozvoljavaju da počne svinjokolj.

"Iako svinjokolj tradicionalno počinje početkom novembra, ova sezona zavisi od vremenskih prilika. Mislim da će potražnja za svinjama biti mala i kada dođe svinjokolj. Kupovna moć je opala, ljudi nemaju novca", podvlači Nikolić.

Nebojša Ćipčija, vlasnik svinjogojske farme "Kantri pork" iz Pelagićeva, ističe da je sadašnja cijena tovnih svinja niska, tako da se na farmama kreće oko 2,50 do 2,60 KM.

"U narednom periodu očekujem da dođe do viših cijena prasića, ali i tovljenih svinja, jer je na tržištu zapadne Evrope manjak svinja i to se uvijek odražavalo i na naše tržište", kazao je Ćipčija.

Prema njegovim riječima, cijena prasića od 30 kilograma kreće se oko 3,50 KM, a u narednom periodu očekuje da dođe do skoka cijena.

Da građani nemaju novca za velike količine mesa, smatra Slaviša Kajkut, sekretar Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" Banjaluka.

"Građani su prinuđeni da u više navrata kupuju manje količine mesa, jer je jako niska platežna moć našeg stanovništva", kazao je Kajkut i dodao da sve manje kupujemo sirovo meso, suhomesnate proizvode i skuplje sireve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije