Tržište

Uzletjele akcije Laste

Uzletjele akcije Laste
Foto: Lasta | Uzletjele akcije Laste

BEOGRAD - Umjerena investiciona aktivnost i dalji oporavak BELEX indeksa zabilježeni su danas na domaćem tržištu kapitala.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je približno 10,3 miliona dinara (87,4 hiljade evra).

Indeks BELEX15 je ojačao za četvrtinu procenta, na 746,28 poena, a BELEXlajn je zabilježio rast od 0,6 posto i zaključio trgovanje na 1.589,08 poena.

U fokusu investitora je bila akcija kompanije "Dunav osiguranje", koja je istrgovana za nešto manje od 2,4 miliona dinara po ceni od 4.041 dinar, za oko 5,7 procenata većoj nego na prethodnoj trgovanskoj sesiji.

Akcija Naftne industrije Srbije se popela za 0,8 odsto na 624 dinara i ostvarila promet od preko 0,9 miliona dinara, dok se proizvođač i distributer tehničkih gasova Meser Tehnogas našao na čelu liste gubitnika dana s padom cijene od 3,2 procenta, na 13.805 dinara, a isprometovan je u iznosu većem od 0,1 milion dinara.

Preferencijalna akcija Komercijalne banke nastavila je silazni trend započet ove nedjelje, pri čemu je danas skliznula za 0,1 odsto na 961 dinar, uz realizaciju od 0,1 milion dinara.

Dobitnike je predvodilo saobraćajno preduzeće Lasta, čija je akcija skočila za gotovo 15 procenata, na 751 dinar, a isprometovana je za nepunih 0,1 milion dinara. Ovaj drumski prevoznik je u posljednja dva dana registrovao rast vrijednosti od oko 38,3 odsto.

Na MTP tržištu je najtrgovanije bilo poljoprivredno društvo Omoljica sa iznosom od 4,0 miliona dinara, uz porast cijene od pola procenta na 2.809 dinara, a dobar promet, vrijedan približno 0,9 miliona dinara, imala i akcija poljoprivrednog preduzeća Borac iz Šurjana po nepromijenjenoj cijeni od 3.450 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udio od 12,15 posto, u kupovini 18,51 procenat, a u prodaji 5,79 odsto.

Dvije serije državnih obveznica denominovanih u evrima istrgovane su zajedno za 1,3 miliona dinara (oko 11,5 hiljada evra), a u ukupnom prometu su imale približno jednake udjele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije