Tržište

Varšava traži ograničenje uvoza ukrajinskog žita

Varšava traži ograničenje uvoza ukrajinskog žita
Foto: Pixabay | Varšava traži ograničenje uvoza ukrajinskog žita

VARŠAVA - Poljska traži od EU da iskoristi sva oruđa na raspolaganju da ograniči količinu ukrajinskih žitarica koje stižu na tržište evropskog bloka, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Zahtjevamo da se iskoriste svi regulatorni instrumenti, kvote i carine kojim se može ograničiti ili blokirati uvoz ukrajinskih žitarica u Poljsku", naglasio je Moravjecki.

Prema njegovim riječima, postigao je sa saglasnost sa liderima nekoliko država koje se graniče sa Ukrajinom da pošalju pismo predsjedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lajen od koje će tražiti da reaguje.

Moravjecki je održao konferenciju za medije, dok je ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik razgovarao sa predstavnicima poljoprivrednika koji su do sada predloženu pomoć vlasti odbacili kao neadekvatnu.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača žitarica i zbog sukoba je bila primorana da pronađe alternativne rute za isporuku kroz države članice EU, Poljsku i Rumuniju.

Međutim, logistička zagušenja znače da su veće količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od proizvedenih u EU, dospjele u centralne evropske države, što je izazvalo pad cijena i prodaje kod lokalnih poljoprivrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije