Tržište

Pratite nas na Google news

Vašington spreman za razgovore sa Kinom, ali ne i sa EU

Vašington spreman za razgovore sa Kinom, ali ne i sa EU
Foto: Tanjug/AP | Vašington spreman za razgovore sa Kinom ,ali ne i sa EU
Srna

VAŠINGTON - Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa spremna je za otvaranje novih razgovora o trgovini sa Kinom, ukoliko strane mogu nastaviti na bazi prethodnih pregovora, izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

On je novinarima nakon obraćanja pred Komitetom za finansijske usluge rekao da će Tramp braniti poljoprivrednike od kontramjera i da će američki predsjednik biti "veoma oprezan" u izuzeću od carina na kineske proizvode, kako bi pokušao da zaštiti kupce i kompanije u SAD.

"Mi podržavamo naše farmere. Ukoliko Kina želi da se vrati pregovorima i nastavi sa baze na kojoj smo bili, mi smo otvoreni za razgovore", naglasio je Mnučin.

Pregovori između Kine i SAD o završetku trgovinskog rata otežani su nakon što su kineski pregovarači zatražili da se izvrše velike promjene u tekstu o kojem se već mjesecima pregovara.  

Vašington nije spreman da pregovara o carinama

Evropska unija spremna je da odmah započne pregovore o trgovini sa SAD, ali Vašington nije spreman da pregovara o carinama, izjavila je evropski komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom.

Ona je novinarima u Parizu, nakon razgovora sa predstavnicima SAD za trgovinu, rekla da bi se pregovori brzo odvijali da su se dvije strane saglasile o nastavku razgovora.

Malmstromova je naglasila da je "kristalno jasno" da poljoprivreda neće biti u pregovaračkom mandatu EU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije