Tržište

Većina svjetskih berzi u "zelenom", Brent nafta 86 dolara

Većina svjetskih berzi u "zelenom", Brent nafta 86 dolara
Foto: Arhiva | Većina svjetskih berzi u "zelenom", Brent nafta 86 dolara
Srna

HONG KONG – Azijske berze su u porastu na početku trgovačke nedjelje u kojoj se očekuje objavljivanje kvartalnih izvještaja o poslovanju velikog broja kompanija, mada su se vijesti iz Kine o uvođenju poreza na imovinu u nekim regionima negativno odrazile na akcije na hongkoškom i kineskom tržištu kapitala.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za 0,26 posto, dok je japanski Nikei pao za 1,0 procenat zbog slabljenja dobiti nekoliko domaćih kompanija, izvještava Rojters.

Australijske akcije su porasle za 0,47 odsto, podržane vrijednošću rudarskih firmi, dok su južnokorjske napredovale za pola procenta, pri čemu je njihov uspon ograničila prigušenija investiciona aktivnost u Velikoj Kini.

Kineski indeks najlikvidnijih alcija je stagnirao, dok je podindeks akcija u sektoru nekretnina pao za 3,0 procenta. Referentni indeks berze u Hong Kongu je ojačao za 0,18 odsto, uprkos padu akcija kopnenih nekretninskih kompanija od 2,6 posto listiranh na ovom tržištu.

Do pada akcije preduzeća koja se bave nekretninama došlo je nakon subotnje najave iz kineskog parlamenta da će biti uveden pilot porez na nekretnine u nekim regionima.

Kineski građevinski div Evergrande je prošle nedjelje izbjegao kolaps isplatom kupona na obveznice u posljednjem trenutku, a prema današnjim izvještajima Rojtersa dio imalaca obveznica je primio novac.

Na valutnim berzma, dolaski indeks, prema posljednjim raspoloživim podacima, iznosi 93,521 poen, što je pad od 0,15 posto na dnevnom nivou, i kreće se ka svom mjesečnom minimumu od 93,455 poena zabilježenom prošle nedelje.

Trgovci iščekuju podatke o bruto domaćem proizvodu SAD za treći kvartal, koji će biti objavljen u četvrtak.

Tržišta i dalje pokušavaju da se pozicioniraju za očekivano smanjenje američkog programa stimulusa krajem ove godine i moguće povećanja kamatnih stopa krajem 2022. Predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je u petak da bi američka centralna banka trebalo da započne proces ukidanja podrške privredi smanjenjem kupovine aktiva, ali da još uvijek ne bi trebalo da dira kamatne stope.

Na robnim tržištima, cijene nafte se i danas kreću uzlaznom putanjom, nastavljajući rast registrovan prije vikenda, pri čemu je američka nafta dostigla sedmogodišnji maksimum jer je globalna ponuda i dalje nedovoljna u odnosu na rastuću tražnju širom svijeta.

Sjevernomorska nafta Brent je skočila za 0,88 odsto na 86,28 dolara za barel, dok je američka WTI nafta uzletila za 1,11 procenata na 84,69 dolara, na najviši nivo u posljednjih sedam godina.

Cijena zlata za spot isporuku ojačala je za 0,3 posto na 1.797 dolara za uncu. Vrijednost ovog plemenitog metala se povećava unazad dvije nedjelje zbog rastuće zabrinutosti u pogledu inflacije.

Bitkoin, kojem se takođe sve češće pripisuje svojstvo zaštite od inflacije, trguje se na nivou od 61.901 dolara, u porastu za 1,6 procenata na dnevnom nivou, nakon prošlonedjeljne turbulentne trgovine kada je dostigao novi maksimum od 67.016 dolara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije