Tržište

Velika Britanija planira da obaveže trgovce da ograniče cijene hrane

Velika Britanija planira da obaveže trgovce da ograniče cijene hrane
Foto: Pixabay/Ilustracija | Velika Britanija planira da obaveže trgovce da ograniče cijene hrane

Britanska vlada razmatra planove da obaveže trgovce na malo da ograniče cijene osnovnih prehrambenih artikala, kao što su hljeb i mlijeko, izvještava "Telegraf", pošto su cijene osnovnih namirnica nastavile da rastu dvocifreno.

Međutim, na pitanje o kontroli cijena, ministar zdravlja Stiv Barkli je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da to nije tako razumio, prenio je Rojters.

Kancelarija premijera Riši Sunaka razgovara sa supermarketima o sporazumu sličnom onom postignutom u Francuskoj, gdje glavni maloprodajni lanci naplaćuju najniži mogući iznos, objavio je "Telegraf" u subotu, prenosi Tanjug.

"Koliko sam shvatio, vlada radi konstruktivno sa supermarketima na tome kako da se riješi stvarna zabrinutost oko inflacije, vezane za prehrambene proizvode i troškova života, i to na način koji, takođe, vodi računa o uticaju na dobavljače", rekao je Barkli.

Britanija ima najveću stopu inflacije kada su u pitanju prehrambeni proizvodi u zapadnoj Evropi. Cijene su porasle za više od 19 odsto prošle godine, što je najveći porast od 1970-ih.

Budžeti domaćinstava su opterećeni i porastom cijena energenata, dijelom izazvanim ratom u Ukrajini.

Veliki supermarketi, kao što su Tesko i Sejnsberi, najavili su sniženje cijena pojedinih prehrambenih proizvoda posljednjih nedjelja.

Endrju Opi iz Britanskog maloprodajnog konzorcijuma (BRC) rekao je da su visoke cijene hrane direktan rezultat rastuće cijene energenata, transporta i rada, kao i viših cijena koje se plaćaju proizvođačima hrane i poljoprivrednicima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije