Tržište

Velike zemlje izvoze čelik na račun malih

Velike zemlje izvoze čelik na račun malih
Foto: N.N. | Velike zemlje izvoze čelik na račun malih

SARAJEVO - Privremene zaštitne mjere u vezi s uvozom proizvoda od čelika koje je Evropska komisija (EK) uvela prije nešto više od godinu dana veoma su se loše odrazile na poslovanje kompanija iz BiH, ocjenjuju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Kako su istakli, one se od početka suočavaju s ozbiljnim poteškoćama, jer je već u manje od sedam mjeseci primjene disbalans bio evidentan i to ne samo zbog direktnih trgovinskih restrikcija koje je nametnula EU, već i zbog indirektnog uticaja ove situacije u korist velikih zemalja.

"Svi proizvodi koji su obuhvaćeni globalnom kvotom su u neravnopravnom položaju sa zemljama poput Turske ili Kine, koje nakon što potroše svoju bilateralnu kvotu koriste globalnu kvotu koja je jedina data na raspolaganje manjim izvoznicima, a gdje se i BiH nalazi. Drugim riječima, tim zemljama nije dozvoljen rast na trogodišnjem nivou, kako je to definisano uredbom, već im je omogućen veći rast na račun manjih zemalja izvoznica", kažu u Komori.

U skladu s tim, ocjenjuju oni, izvoz zemalja zbog kojih su se kvote i uvodile je nastavljen, a zemlje koje su ostvarivale manji izvoz se praktično eliminišu sa tržišta.

"Situacija je dodatno otežana i zbog zabrane izvoza ovih grupa proizvoda na Kosovo. Naime, veliki dio izvoza na Kosovo je upravo u ovoj grupi proizvoda, pa se proizvođači poput 'ArcelorMittala' suočavaju sa duplim negativnim implikacijama na izvozne rezultate", rekli su u Komori za "Nezavisne".

U "ArcelorMittalu" nisu željeli da razgovaraju o štetnosti kvota, već su kratko poručili kako se problem interno razmatra.

Međutim, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nam je otkrio kako zajedno s ovom kompanijom sarađuju kako bi dobili određene benefite.

"Situacija s izvozom čelika je loša i komplikovana. Mi smo ranije uspjeli da postignemo izuzeće za jednu vrstu čelika, a sada se borimo i za ostale proizvode", kazao je Šarović za "Nezavisne".

Tračak nade nedavno je ulio Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, i to prilikom sastanka s predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona. On je tada rekao da su ove mjere predmet revizije od strane EU, a konkretne mjere bi trebalo da budu objavljene početkom oktobra.

Istakao je kako namjera EU nije bila da se ograniči izvoz iz BiH, nego da se radi o globalnim kvotama gdje se BiH takmiči u izvozu u EU sa drugim zemljama.

Podsjećamo, prvo su SAD uvele carine na jeftin kineski čelik, a Kina je uzvratila istom mjerom. SAD su zatim uvele carine i Evropskoj uniji, a EU kao odgovor na to ograničenja za čelik iz zemalja trećeg svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije