Tržište

Veliki pad turske lire u očekivanju smanjenja kamate

Veliki pad turske lire u očekivanju smanjenja kamate
Foto: GuidesGlobal/Pixabay | Veliki pad turske lire u očekivanju smanjenja kamate

ISTANBUL - Turska lira izgubila je jutros sedam odsto vrijednosti za samo nekoliko minuta i pala na kurs od blizu 15 lira za dolar zbog rizične ekonomske politike predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana i mogućnosti da osnovna kamatna stopa bude dodatno smanjena.

Lira je oslabila za 50 odsto u odnosu na period s kraja prošle godine, što pojačava inflaciju na velikom turskom tržištu u razvoju, koje se snažno oslanja na izvoz.

Centralna banka ranije je održavala kurs na ispod 14 lira za dolar i intervenisala je tri puta na tržitu deviza u prethodne dvije sedmice prodajom dolara. Od jutros nije bilo intervencija.

Jedna lira trenutno vrijedi 14,99 dolara, što znači da je izgubila 7,3 odsto vrijednosti u odnosu na petak, kada je kurs bio 13,889.

Očekuje se da će turska centralna banka ove sedmice smanjiti osnovnu kamatnu stopu na 14 odsto, iako je inflacija prošlog mjeseca skočila na 21,3 odsto.

Erdoan se zalaže za rezanje kamatne stope i promoviše novi ekonomski plan u kojem su prioritet ekonomski rast, krediti, proizvodnja i izvoz, iako takvu politiku kritikuju ekonomisti i opozicioni političari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije