Tržište

Vino - novi kamen razdora između Hrvatske i Slovenije

Vino - novi kamen razdora između Hrvatske i Slovenije
Foto: Ilustracija | Vino - novi kamen razdora između Hrvatske i Slovenije

LJUBLJANA/ZAGREB - Slovenci su zabranili prodaju hrvatskog vina "Teran" iz Istre, jer su zaštitili svoj "Teran" na cijelom području države kolektivnom oznakom robne marke.

Predsjednik Udruženja proizvođača "Terana" iz slovenačkog Krasa Marjan Colja navodi da hrvatski proizvođači neće moći da prodaju svoje vino pod tim nazivom u Sloveniji.

On je pohvalio potpredsjednike Vlade Karla Erjavca i Dejana Židana što se trude da zaštite slovenački "Teran" u Evropi i svijetu.

Slovenački inspektori su u više navrata zaplijenili pošiljke istarskog "Terana" na nekim degustacijama istarskih hotelijera i promotivnim sajmovima.

Oni napiminju da je slovenački "Teran" zaštićen kao vino sa posebnim geografskim porijeklom prije nego što je Hrvatska ušla u EU.

Dopuštenje za prodaju hrvatskog "Terana" u Evropi dala je prije nekoliko mjeseci Evropska komisija, ali se spor Slovenije sa Hrvatskom i EU nastavlja.

Slovenija se žalila Evropskom sudu na odluku o "delegiranom aktu" Evropske komisije, od kojeg očekuje da poništi odluku kao nevažeću.

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Dejan Židan optužio je članove Evropske komisije da su se tokom pristupnih pregovora Hrvatske dogovarali "ispod stola" na štetu Slovenije i njenih vinara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije