Tržište

Vinski rat se ponovo rasplamsava

Vinski rat se ponovo rasplamsava
Foto: N.N. | Vinski rat se ponovo rasplamsava

BEČ - Vinski rat između Italije i Hrvatske ponovo se rasplamsao, nakon što je Evropska komisija (EK) saopštila da će objaviti u službenom glasniku EU zahtjev hrvatskih vlasti za registraciju tradicionalnog izraza "prošek".

Na odluku EK reagovala je italijanska poslanica u Evropskom parlamentu Mara Bicoto, koja je rekla da su Italijani zbog ove "lude odluke EU" spremni da idu na barikade, kako bi na svaki mogući način branili italijanski "proseko".

Ističe da svima mora biti jasno da je jedini pravi "proseko" onaj koji je napravljen u sjevernoj Italiji.

Bicoto je najavila da će parlamentarci "Lige", tokom naredna dva mjeseca, rok za pritužbe i prigovore, voditi i borbu za odbranu kvaliteta "proseka" i poslove hiljadu italijanskih preduzeća.

Hrvatska je u Briselu pokrenula postupak za međunarodno priznanje imena svog dalmatinskog slatkog vina "prošek", te je već nakon pristupanja EU 2013. zatražila priznavanje izraza "prošek".

To je Brisel tada odbio zbog sličnosti imena sa italijanskim "prosekom".

"Odluka EK o priznavanju zaštićene oznake geografskog porijekla hrvatskog vina "prošek" je pogrešna. Ministarstvo poljoprivrede već se izjasnilo protiv tog priznanja i upotrijebiće sve relevantne argumente kako bi odbilo zahtjev Hrvatske za registraciju", najavilo je Ministarstvo poljoprivrede Italije.

Predsjednik regiona Veneto, u kojem se proizvodi "proseko", Luka Caja, uložio je protest EK.

"Prese“ podsjeća da je Italija prije mnogo godina na evropskom zajedničkom tržištu zaštitila svoj "proseko", što znači da se vina s istim ili sličnim imenom ne mogu prodavati u EU ako ne dolaze iz regije Veneto.

Udruženje poljoprivrednika Italije "Koldireti" ukazuje da hrvatska inicijativa predstavlja napad na "proseko", koji se najviše izvozi, ali i najviše oponaša.

"Prese" ukazuje da novi vinski rat podsjeća na ranije sporove oko zaštite marki u EU, kao što je vođen oko "kranjske kobasice" između Austrije i Slovenije, ali i Italije i Mađarske oko vina pod imenom "tokai".

U sporu sa Mađarima Italijani su pretrpjeli poraz, pa su svoje vino "tokaji“ morali preimenovati u "friulano".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije