Tržište

Višković o minimalcu: Vodili smo računa da ne opteretimo poslodavce

Višković o minimalcu: Vodili smo računa da ne opteretimo poslodavce
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Višković o minimalcu: Vodili smo računa da ne opteretimo poslodavce

​BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada RS utvrdila novu najnižu platu od 700 KM cijeneći zahtjeve Saveza sindikata RS i poziciju poslodavaca, te da su se potrudili da povećanje ne optereti poslodavce koji rade u niskoakumulativnim granama.

Prvi čovjek Vlade Srpske je istakao da će povećanje minimalca za pojedine radnike biti i veće od 700 KM, jer će se na taj iznos računati i minuli rad.

"Neko ko ima 20 godina radnog staža, on ima i 10 odsto na minuli rad, tako da će se najniža plata kretati u rasponu od 700 KM, pa do 800 KM ako radnik ima 30 godina radnog staža", kazao je Višković, pa se pohvalio:

"Najniža plata kod nas veća je nego u Federaciji BiH za 110 KM, jer tamo iznosi 590 KM. Mi smo tu platu imali 1. januara 2022. godine. Dakle, naša najniža plata je za godinu dana povećana za 18,6 odsto i to je značajno veće povećanje nego što je inflacija u Republici Srpskoj", poručio je Višković i dodao da su morali povesti računa o poslodavcima koji rade u niskoakumulativnim granama.

"Morali smo da ih ne opteretimo ovog momenta sa značajno većom platom, kako ne bismo ugrozili njihovo poslovanje, ili da ne dođe do otpuštanja radnika", kaže premijer RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije