Tržište

Pratite nas na Google news

"Vitinka" preuzela "Vitaminku" za 5,5 miliona KM

"Vitinka" preuzela "Vitaminku" za 5,5 miliona KM
Foto: Ilustracija | "Vitinka" preuzela "Vitaminku" za 5,5 miliona KM
N.N.

BANJALUKA – Todor Panić, vlasnik kompanije „Vitinka“ iz Kozluka, kupio je danas na Banjalučkoj berzi većinski paket akcija banjalučke "Vitaminke" za 5,5 miliona KM od KREIS-INDUSTRIEHANDEL AG, odnosno Ilije Sirovine.

Da "Vitinka" kupuje "Vitaminku" objavljeno je u aprilu kada je postignut dogovor predstavnika te dvije kompanije.

Naime, Panić je danas zvanično preuzeo udio od 76,6 odsto koji KREIS-INDUSTRIEHANDEL AG, odnosno Sirovina, ima u "Vitaminci".

"Vitaminka" se bavi preradom voća i povrća, ima kiseli i slatki program, kao i voćne sokove i sirupe. Izvozi na tržište Evropske unije i Amerike.

"Planirano je očuvanje djelatnosti, odnosno nastavak rada „Vitaminke“, proizvodnja, ali i dodatna ulaganja i modernizacija. Iako je u prerađivačkoj industriji pad u prvih šest mjeseci ove godine mi smo, zahvaljujući Paniću i angažovanju 'Vitinke', obezbijedili da imamo oko 70 odsto povećanje proizvodnje  u odnosu na isti period prošle godine. Smanjili smo obaveze, a prema UIO BiH imamo i pretplatu. Predviđeno je oko milion maraka investicija do kraja godine, prije svega u energetsku efikasnost, u hladnjaču… Konkurs za zapošljavanje u proizvodnji, za prehrambene tehničare, mašinske i elektro inženjere, mašino-bravare je stalno otvoren", rekao je direktor "Vitaminke" Žarko Mikić.

Panić je obavezan da u idućih mjesec dana objavi ponudu za preuzimanje akcija od malih akcionara i svi koji budu htjeli moći će da prodaju akcije po cijeni od oko 0,20 KM.

O prodaji "Vitaminke" bilo je riječi i prije 13 godina kada je pominjano da bi je mogla kupiti "Podravka". Kao zainteresovani za banjalučku fabriku pominjani su i slovenačka "Droga Kolinska", švajcarski "Nestlé" te jedan austrijski fond. Za "Vitaminku" je zainteresovan bio i Rodoljub Drašković, predsjednik kompanije "Swissilon Takovo".

"Vitaminka" Banjaluka je u 2018. godini imala neto gubitak od 2,4 miliona KM, pokazao je finansijski izvještaj kompanije objavljen na Banjalučkoj berzi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije