Tržište

Vjetar u leđa agenciji za avanturistički turizam

Vjetar u leđa agenciji za avanturistički turizam
Foto: Vesna Duka | Vjetar u leđa agenciji za avanturistički turizam

TREBINJE - Razvojna agencija Republike Srpske je, u saradnji s lokalnim upravama Trebinja i Bileće i Zavodom za zapošljavanje RS, dodijelila 7.000 maraka podsticajnih sredstava za tri najbolje poslovne ideje u Akcelerator programu, koji se odvijao tokom maja i juna, a namijenjen je početnicima u poslovanju.

Trebinjcima Žarku Budinčiću i Slavenku Vukasoviću je pripala prva nagrada za najbolju poslovnu ideju "Herc advenčers", za koju su dobili podsticaj od 3.500 maraka, drugoplasirana je bila Bilećanka Nikolina Samardžić, čija ideja je da otvori poklon prodavnicu i dobila je 2.000 KM, dok je treće mjesto pripalo Radmili Milidragović iz Trebinja, koja je dobila 1.500 KM za projekat kreativnog dizajna enterijera.

Viši stručni saradnik u Razvojnoj agenciji RS Dejan Šešlija je pojasnio da je u pitanju projekat koji se treći put realizuje u Hercegovini, a u okviru koga je program uspješno završilo 37 kandidata, kojima je pružena i savjetodavna podrška za realizaciju posla.

"Program se u jednom dijelu odnosio na obuke za sticanje preduzetničkih vještina, pisanje poslovnog plana, a drugi dio se odnosio na monitoring plana od strane poznavalaca određenih oblasti, poput marketinga, finansijskog planiranja, pravnih formi i drugih elemenata, dok su lokalne uprave dodijelile podsticajna sredstva nagrađenima", kazao je Šešlija.

Prvonagrađeni Budinčić i Vukasović su pojasnili da će osnovati agenciju za avanturistički turizam, jer smatraju da Trebinje posjeduje veliki potencijal u aktivnom turizmu.

"Svjesni da je avanturistički turizam u porastu odlučili smo se za jednu ovakvu agenciju i da Trebinje stavimo na mapu top destinacija aktivnog turizma u Evropi, zatim i u svijetu, jer smatramo da ima sve potencijale. Nudićemo ture aktivnog turizma u kojima ćemo mi biti vodiči, a turistima se nude kajak, bajk planinarenje, streličarstvo, foto-safari i nešto inovativno poput šumskih kupki", kazao je Vukasović, napominjući da će organizovati svoje ture koje podrazumijevaju da agencija ima svoje rekvizite, pa će za dobijeni novac od projekta kupiti kajak.

Bojan Vučurević, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu, turizam i preduzetništvo u trebinjskoj lokalnoj upravi, pojasnio je da je grad Trebinje sve tri godine, koliko traje projekat, učestvovao u projektu zbog opredijeljenosti da pomogne mladim ljudima u pokretanju sopstvenog biznisa.

"Ove smo godine mi izdvojili 5.000 KM, a opština Bileća 2.000 KM, jer smo opredijeljeni za svaku vrstu pomoći mladim ljudima, pa smo, osim ovog programa, u ovoj godini imali i javni poziv za samozapošljavanje djece palih boraca, a do kraja godine slijedi i javni poziv za samozapošljavanje koji će imati budžet od 100.000 maraka", pojasnio je on.

Akcelerator program je namijenjen početnicima u poslovanju čije su poslovne ideje zasnovane na inovaciji, znanju i novim tehnologijama, a koje imaju potencijal za rast na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije