Tržište

Vodafon dobio dozvolu za rad u Srbiji

Vodafon dobio dozvolu za rad u Srbiji
Foto: Ilustracija | Vodafon dobio dozvolu za rad u Srbiji

BEOGRAD - Britanska firma Vodafon dobila dozvolu RATEL-a za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija u oblasti javnih komunikacionih mreža i usluga.

To je saopštila Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Ogranak Vodafone Enterprise Equipment Limited u Beogradu koristiće mrežu isključivo za tranzitni prenos optičkih signala kroz Srbiju.

Izdavanjem dozvole, praktično je registrovan ogranak u Srbiji ove, jedne od vodećih svjetskih telekomunikacionih kompanija kao još jedan operator opticke mreže za transport.

Za sada neće biti pristupnih tačaka za povezivanje s drugim mrežama operatora elektronskih komunikacija i neće biti omogućeno pružanje usluga krajnjim korisnicima u Srbiji.

Direktor RATEL-a Vladica Tintor rekao je povodom dolaska stranog operatora na domaće tržište da je dobro da ima novih operatora, a da je jedan od glavnih zadataka agencije obezbjeđivanje konkurentnost na tržištu elektronskih komunikacija.

"Građanima omogućavamo izbor, a regulativa i u elektronskim komunikacijama i poštanskim uslugama usklađena je sa evropskim standardima u ovoj oblasti", rekao je Tintor, navodi se u saopštenju.

U RATEL-ovoj Evidenciji operatora javnih komunikacionih mreža i usluga registrovano je 34 operatora optičkih mreža za transport u Srbiji.

Neki od tih operatora koriste vlastitu optičku mrežu za transport kao mrežu za pružanje usluga krajnjim korisnicima, dok drugi iznajmljuju svoju optičku mrežu ili dijelove te mreže drugim operatorima za povezivanje njihovih lokacija ili za pružanje različitih usluga u oblasti elektronskih komunikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije