Tržište

Pratite nas na Google news

Vol Strit pao nakon snažnog rasta posljednjih dana

Vol Strit pao nakon snažnog rasta posljednjih dana
Foto: Arhiva/Ilustracija | Vol Strit pao nakon snažnog rasta posljednjih dana
Fena

Na Vol Stritu su u utorak cijene dionica pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta prethodnih dana, dok broj novozaraženih korona virusom u SAD i dalje raste.

Dow Jones skliznuo je 396 bodova ili 1,51 odsto, na 25.890 bodova, dok je S&P 500 pao 1,08 odsto, na 3.145 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 odsto, na 10.343 boda.

Nakon pet dana rasta, S&P 500 juče je pao jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta.

"Za tržište je zdravo da se malo povuče. Čak i veći pad cijena bio bi dobar jer je puno nesigurnosti na tržištu. Vjerovatno će slijediti još dobitonosnih prodaja i nestabilnosti, nakon nevjerovatnog rasta cijena od marta", kaže Alan Lancz, predsjednik u kompaniji Alan B. Lancz & Associates.

Zbog pandemije korona virusa, svjetske su berze polovinom marta pale na najniže nivoe u više godina. Zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, na američkim se berzama Nasdaq indeks kreće na najvišim nivoima u istoriji, dok je S&P 500 od polovine marta skočio više od 40 odsto.

I to, premda broj novozaraženih korona virusom u mnogim saveznim državama SAD i dalje snažno raste, što bi moglo narušiti proces postupnog pokretanja privrednih aktivnosti i usporiti oporavak privrede.

"Zabrinutosti zbog rasta novozaraženih narušavaju povjerenje ulagača u to da će se privrede brzo ponovno otvoriti i brzo oporaviti od recesije", kaže Jim Paulsen, strateg u kompaniji Leuthold Group.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,53 odsto, na 6.189 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,92 odsto, na 12.616 bodova, a pariški CAC 0,74 odsto, na 5.043 boda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije