Tržište

"Volkswagen" mora da plati odštetu kupcima

"Volkswagen" mora da plati odštetu kupcima
Foto: Ilustracija | "Volkswagen" mora da plati odštetu kupcima
Srna

Federalni sud u Njemačkoj odlučio je danas da "Volkswagen" mora da plati odštetu kupcima vozila kod kojih je manipulisano dizelskim motorima, što je veliki udarac za ovog proizvođača na domaćem tržištu.

Najviši sud u Njemačkoj za civilne sporove presudio je da oni koji su kupili ovakva vozila principijelno imaju pravo da dobiju nadoknadu od proizvođača, prenio je AFP.

Presuda omogućava vlasnicima da vrate svoja vozila za djelimičnu nadoknadu plaćene cijene. Očekuje se da će ovo biti model za oko 60.000 tužbi koje su podnesene pred nižestepenim sudovima u Njemačkoj.

Današnje ročište odnosilo se konkretno na slučaj Herberta Gilberta (65) koji je 2014. godine kupio "Volkswagen sharan" sa dizelskim motorom. To je jedan od 11 miliona automobila prodatih širom svijeta sa ugrađenim softverom za manipulisanje emisijama gasova.

Sudije Federalnog suda pravde u Karlsrueu potvrdile su najveći dio presude nižestepenog suda u korist Gilberta i naredile "Volkswagenu" da plati oko 25.600 evra i prihvati nazad svoj automobil.

Ovaj iznos manji je za blizu 6.000 evra u odnosu na cijenu po kojoj je vozilo kupljeno, pošto su sudije uzele u obzir opadanje vrijednosti automobila.

"Volkswagen" je zbog ovog skandala već potrošio više od 30 milijardi evra na plaćanje kazni regulatornim agencijama i odšteta kupcima automobila.

Zvaničnici su utvrdili da su "Volkswagen" automobili emitovali znatno više azotnog oksida nego što je dozvoljeno, ali da je to prikrivano nelegalnim softverom. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije