Tržište

Pratite nas na Google news

"Volkswagen" mora da plati odštetu kupcima

"Volkswagen" mora da plati odštetu kupcima
Foto: Ilustracija | "Volkswagen" mora da plati odštetu kupcima
Srna

Federalni sud u Njemačkoj odlučio je danas da "Volkswagen" mora da plati odštetu kupcima vozila kod kojih je manipulisano dizelskim motorima, što je veliki udarac za ovog proizvođača na domaćem tržištu.

Najviši sud u Njemačkoj za civilne sporove presudio je da oni koji su kupili ovakva vozila principijelno imaju pravo da dobiju nadoknadu od proizvođača, prenio je AFP.

Presuda omogućava vlasnicima da vrate svoja vozila za djelimičnu nadoknadu plaćene cijene. Očekuje se da će ovo biti model za oko 60.000 tužbi koje su podnesene pred nižestepenim sudovima u Njemačkoj.

Današnje ročište odnosilo se konkretno na slučaj Herberta Gilberta (65) koji je 2014. godine kupio "Volkswagen sharan" sa dizelskim motorom. To je jedan od 11 miliona automobila prodatih širom svijeta sa ugrađenim softverom za manipulisanje emisijama gasova.

Sudije Federalnog suda pravde u Karlsrueu potvrdile su najveći dio presude nižestepenog suda u korist Gilberta i naredile "Volkswagenu" da plati oko 25.600 evra i prihvati nazad svoj automobil.

Ovaj iznos manji je za blizu 6.000 evra u odnosu na cijenu po kojoj je vozilo kupljeno, pošto su sudije uzele u obzir opadanje vrijednosti automobila.

"Volkswagen" je zbog ovog skandala već potrošio više od 30 milijardi evra na plaćanje kazni regulatornim agencijama i odšteta kupcima automobila.

Zvaničnici su utvrdili da su "Volkswagen" automobili emitovali znatno više azotnog oksida nego što je dozvoljeno, ali da je to prikrivano nelegalnim softverom. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije