Tržište

Volkswagen tone

Volkswagen tone
Foto: Nezavisne/arhiva | Volkswagen tone

VOLFSBURG - Akcije njemačkog automobilskog koncerna Volkswagen, kako javlja njemačka agencija DPA, padaju neprestano od polovine 2021. godine.

Tada je jedna akcija ovog najvećeg svjetskog proizvođača automobila bila 240, a sada svega 113 evra. Samo u posljednjih godinu dana pale su za više od 20 odsto.

Prema analitičarima, koje navodi ova agencija, "investitori sve manje vjeruju da će VW, ovakav kakav jeste, narednih godina povratiti konkurentnost”.

Pada mu udio na ključnom tržištu u Kini, ali i u Severnoj Americi je suočen s teškim problemom prevelikih troškova. A zbog sporosti u razvoju elektro-automobila na samom je repu evropskih proizvođača ovih vozila, prenosi Capital.

Glavni uzrok pada akcija VW, prema njegovom glavnom menadžeru Mihalu Semotanu, jesu pritnje od izrazitog pada učešća na kineskom tržištu. Tamo sada prodaje 40 odsto svoje produkcije. A konkurencija mu je baš tamo – sve jača.

Na primjer, najveći kineski proizvođač auta BYD u prvoj polovini ove godine uspio je da uđe među 10 najvećih svjetskih proizvođača auta. Sa prodajom od milion i 250.000 auta u Kini nadmašio je Mercedes Benz.

Ukratko, VW na ovom ključnom tržištu elektromobila teško može da konkuriše nižim cijenama tamošnjim proizvođačima. Zato i ide na saradnju s kineskim firmama, prije svega onim koje proizvode jeftinije automobile koji se tamo najviše traže. Ali, onda su i profiti manji, prenose mediji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije