Tržište

Pratite nas na Google news

Volstrit se stabilizovao, evropske berze u padu

Volstrit se stabilizovao, evropske berze u padu
Foto: N.N. | Volstrit se stabilizovao, evropske berze u padu
Tanjug

​NJUJORK/LONDON - Akcije na Volstritu su se danas stabilizovale, u nadi da će privatna potrošnja ostati snažna i pomoći ekonomiji da izbjegne recesiju.

Oprez je, međutim, nastavio da dominira na tržištima širom svijeta usljed zabrinutosti investitora zbog američko-kineskog trgovinskog rata, neizvjesnosti oko Bregzita i političkih nemira u Hong Kongu, izvještava agencija AP.

U SAD, širi indeks S&P je porastao za skromnih 0,1 odsto, industrijski Dau DŽons za osam poena na 25.487 poena, dok je tehnološki Nasdak gotovo stagnirao.

Američko tržište obveznica je, međutim, nastavilo da pokazuje zabrinutost zbog pada prinosa na domaće obveznice. Prinosi na 10-godišnje američke hartije od vrijednosti pali su danas na 1,56 odsto, u odnosu na jučerašnjih 1,58 odsto i u odnosu na prošlogodišnji nivo od preko 3,0 odsto.

Prinosi na 10-godišnje obveznice su toliko potonuli da su ispod nivoa prinosa na dvogodišnje trezorske zapise, što je retka pojava i jedna od onih koja nagovještava da zemlju od recesije možda dijeli samo godina ili dvije.

Evro je ojačao za 0,1 odsto na 1,1148 dolara, funta za 0,7 odsto na 1,214 dolara, dok je "Blumbergov" dolarski indeks pao za 0,1 odsto.

U Evropi, indeks Euro Stoxx 50 je pao za 0,05 odsto, londonski FTSE 100 za 1,12 odsto, njemački DAKS za 0,54 odsto, francuski KAK 40 za 0,14 odsto, a španski IBEKS 35 za 0,01 odsto, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

U Aziji, japanski indeks Nikei 225 je pao za 1,21 odsto, dok je honkoški Hang Seng porastao za 0,76 odsto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije