Tržište

Pratite nas na Google news

Voren: Poseban porez za vrlo bogata domaćinstva

Voren: Poseban porez za vrlo bogata domaćinstva
Foto: Image by Steve Buissinne from Pixabay | Voren: Poseban porez za vrlo bogata domaćinstva
Tanjug

VAŠINGTON - Američka senatorka Elizabet Voren predložila je u ponedjeljak uvođenje posebnog porezu za vrlo bogata domaćinstva i pojedince u SAD, a prema računici agencije Blumberg po tom osnovu bi se samo od vodećih 100 američkih milijardera u državnu kasu slilo više od 78 milijardi dolara.

Nacrtom zakona, popularno nazvanim Poreski zakon za ultra-milionere, Vorenova je nastavila napore na realizaciji ideje koja je bila centralno obilježje njene predsjedničke kampanje 2020. godine.

Tim prijedlogom se predviđa godišnji porez od 2,0 posto za domaćinstva i pojedince čije neto bogatstvo iznosi između 50 miliona i jedne milijarde dolara, te porez od 3,0 procenta na neto vrijednost iznad jedne milijarde dolara.

Štaviše, poreska stopa na neto bogatstvo veće od milijardu dolara povećala bi se na 6,0 procenata ako bude usvojen program „Zdravstvena zaštita za sve“ (Medicare for All).

Blumberg ocjenjuje da prijedlog Vorenove nema šanse da prođe u  podijeljenom Kongresu.

Prema analizi njujorške agencije, vlasnik Amazona i najbogatiji čovek na svijetu, Džef Bezos, suočio bi se sa dodatnom poreskom obavezom u iznosu od najmanje 5,4 milijarde dolara 2021. godine ukoliko bi takav zakon bio usvojen, dok bi vlasnik Tesle Ilon Mask platio 5,2 milijarde dolara.

Ovaj porez koštao bi Bila Gejtsa dodatnih 4,0 milijarde dolara, a Mark Zakerber bi platio više od 2,9 milijardi dolara, dodaje se u informaciji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije