Tržište

Vozači u Njemačkoj na udaru, najavljeno poskupljenje od 70 odsto

Vozači u Njemačkoj na udaru, najavljeno poskupljenje od 70 odsto
Foto: Pixnio | Vozači u Njemačkoj na udaru, najavljeno poskupljenje od 70 odsto

U roku od godinu dana cijene autodijelova u Njemačkoj su značajno porasle. Zbog toga osiguranja motornih vozila strahuju od velikih gubitaka.

Rezervni dijelovi, stakla i karoserije automobila u posljednjih su dvanaest mjeseci značajno poskupili u Njemačkoj. Prema računima osiguravajućeg društva GDV, proizvođači vozila su između avgusta 2022. i avgusta 2023. u prosjeku povećali cijene komponenti koje se često oštećuju u nesrećama za 9.7 odsto.

Pojedini rezervni dijelovi poput automobilskih vrata skuplji su i do 13 odsto u odnosu na prošlogodišnje cijene.

Time se nastavlja dugoročni trend: Dok je indeks potrošačkih cijena porastao za gotovo 28 odsto od januaru 2013., proizvođači automobila povećali su cijene svojih rezervnih dijelova za više od 70 odsto, kažu iz osiguranja.

Dijelovi prtljažnika i zadnji bočni dijelovi u tom su periodu poskupili za 93 odsto, a zadnja svjetla za 97 odsto.

Proizvođači automobila imaju praktični monopol na većinu vidljivih rezervnih dijelova. Za razliku od električnih komponenti ili dijelova motora, automehaničari ne mogu jednostavno kupiti blatobrane, šajbe ili kućišta prednjih svjetala od jeftinijih dobavljača.

Zbog toga se GDV žali na naglo povećanje troškova popravka. Prošle godine su štete na automobilima osiguravatelje od automobilske odgovornosti koštale u prosjeku oko 3.700 evra, 8.4 odsto više nego godinu prije, navodi "Fenix-Magazin".

Budući da premije osiguranja motornih vozila gotovo da nisu porasle posljednjih godina, GDV pretpostavlja kako će osiguravatelji motornih vozila ove godine morati zabilježiti gubitak od oko tri milijarde evra, pišu njemački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije