Tržište

Vrhovac: IRB ostvario rekordan plasman

Vrhovac: IRB ostvario rekordan plasman
Foto: N.N. | Vrhovac: IRB ostvario rekordan plasman

BANJALUKA - Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske Dražen Vrhovac izjavio je da je, uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, ova banka ostvarila rekordan plasman sredstava od 128.147.651 KM, te da je plan plasmana ostvaren već u julu.

Vrhovac je dodao da je do kraja avgusta plasman bio 116 odsto od planiranog za cijelu godinu.

Prema njegovim riječima, IRB se u situaciji pandemije virusa korona postavio kao stub razvoja i podrške privredi Republike Srpske.

"Profit u ovoj situaciji nije bio na prvom mjestu, već podrška očuvanju radnih mjesta i dalji razvoj privrede. Tako smo preduzeli dosta mjera kako bismo olakšali i rasteretili poslovanje privrede", rekao je Vrhovac za "Euroblic".

On je naveo da je u skladu sa ulogom IRB-a u podršci privredi ostvaren rekordan plasman.

"Od početka godine do 31. avgusta, IRB je odobrio putem kreditnih plasmana 128.147.651 KM. Poređenja radi, u istom periodu prošle godine odobreno je 92.905.625 KM. Ovaj plasman smo ostvarili i pored činjenice da imamo veliki pad povrata plasiranih sredstava zbog velikog broja odobrenih moratorijuma", pojasnio je Vrhovac.

On je naveo da je ove godine građanima odobreno 487 stambenih kredita u ukupnom iznosu od 40.247.000 KM, te da će IRB nastojati da zadovolji kompletnu tražnju građana za kreditnom pomoći u sticanju prve stambene jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije