Tržište

Wall Street opet u usponu poslije Trampove najave odlaska

Wall Street opet u usponu poslije Trampove najave odlaska
Foto: Tanjug/AP | Wall Street opet u usponu poslije Trampove najave odlaska

NJUJORK - Glavni indeksi na Wall Street su ponovo danas u usponu, a tehnološki Nasdak je postigao rekordnu vrednost, jer je optimizam investitora u pogledu ekonomskog oporavka sljedeće godine nadvladao zabrinutost zbog očekivanog rasta slučajeva virusa korona poslije praznika Dana zahvalnosti.

Porastu tržišnog raspoloženja doprinijela je i izjava predsjednika Donalda Trampa da će napustiti Belu kuću ako Izborni kolegijum objavi da je novoizabrani predsednik Džo Bajden, čime se, po ocjeni tržišnih aktera, približio priznanju rezultata izbora održanih 3. novembra, prenosi Rojters.

Na trgovanju do 9:40 sati po sjevernoameričkom vremenu, industrijski indeks Dau Džons porastao je za 131,92 poena ili 0,44 odsto, na 30.004,39 poena, S&P 500 je ojačao za 12,86 poena ili 0,35 procenata, na 3.642,51, a tehmološki Nasdak Kompozit je napredovao za 79,33 poena ili 0,66 posto, na najviši nivo od 12.173,74 boda.

Tri glavna američka berzanska indeksa zabilježila su ovog mjeseca rast od preko 10 procenata, jer su investitore ohrabrili signali da su vakcine protiv Kovida na putu da počne njihova primjena tokom narednih nedelja, pri čemu je za indeks S&P 500 ovo io najbolji novembar ikada.

Indeks volatilnost tržišta CBOE skliznuo je na nivo pre-pandemije. Očekuje se da će obim trgovanja biti slab jer se američka berza danas zatvara ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije