Tržište

Wall Street pao treći dan zaredom

Wall Street pao treći dan zaredom
Foto: N.N. | Wall Street pao treći dan zaredom

NA Wall streetu su u srijedu cijene dionica pale treći dan zaredom jer je najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD potaknula strahovanja ulagača od izbijanja trgovinskog rata, što bi povećalo troškove američkih kompanija i naštetilo njihovoj prodaji u inostranstvu

Daun Džons oslabio je 248 bodova ili 1odsto, na 24.758 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 posto, na 2.749 bodova, a Nasdaku indeks 0,19 odsto, na 7.496 bodova.

Američka vlada Donalda Trampa pritišće Kinu kako bi se smanjio njezin trgovinski suficit sa SAD-om za 100 milijardi dolara, poručila je u srijedu Bijela kuća.

Doznaje se da Tramp razmatra uvođenje carina na uvoz 60 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda, a usmjeriće se ponajviše na tehnološki i telekomunikacijski sektor.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i mašina za veš, a nedavno i na čelik te aluminij, zbog čega jačaju rizici od protivmjera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

Kako je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata završila, vijesti iz Vašingtona još su značajnija za tržište, kažu analitičari.

"U razdoblju smo kada više nema puno dobrih vijesti. Stoga moguće posljedice uvođenja carina pritišću tržište", kaže Brad MekMillan, direktor u firmi Commonwealth Financial Network.

Boeing najranjiviji

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Boeinga, s padom cijene za 2,5 odsto, jer bi uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija povećalo troškove nabave sirovina tom proizvođaču aviona. Isto tako, ta je kompanija posebno ranjiva zbog mogućih protivmjera.

Loše je juče na raspoloženje ulagača uticao i podatak o padu prometa u trgovini na malo u SAD-u treći mjesec zaredom jer je potrošnja najveća komponenta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pa taj podatak ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva u prvom tromjesečju.

I na većini evropskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 odsto, na 7.132 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 5.233 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,14odsto, na 12.237 bodova.

(NN/index.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije