Tržište

Pratite nas na Google news

Wall Street raste, najviše porastao "Apple"

Wall Street raste, najviše porastao "Apple"
Foto: Ilustracija | Wall Street raste, najviše porastao "Apple"
Agencije

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli, što se najviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su zabrinutosti u vezi s trgovinskim odnosima između SAD i Kine splasnule.

Dow Jones ojačao je 0,36 odsto, na 26.916 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,50 odsto, na 2.976 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 odsto, na 7.999 bodova.

Najviše su juče, u prosjeku jedan odsto, porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru.

"Apple" je porastao 2,4 odsto, ima velika očekivanja od prodaje novog iPhonea

Pritom je s rastom od 2,4 odsto predvodila dionica "Applea", nakon što je Tim Kuk, izvršni direktor tog tehnološkog diva, rekao da očekuje snažan početak prodaje najnovijeg modela iPhonea.

Znatnije je porasla, gotovo jedan odsto, i cijena dionice "Microsofta".

Pozitivno je na tržište uticala i izjava Pitera Navara, trgovinskog savjetnika Bijele kuće, da predsjednik SAD Donald Tramp ne razmatra mogućnost micanja dionica kineskih kompanija sa američkih berzi.

Upravo je vijest da Tramp o tome razmišlja u petak izazvala pad cijena dionica i podstaknula strahovanja ulagača od jačanja napetosti između SAD i Kine.

Nakon oštrog pada u petak, juče su cijene dionica kineskih kompanija, kao što su "Alibaba Holding" i "Baidu", nadoknadile dio gubitaka.

Trgovinski pregovori između Vašingtona i Pekinga trebalo bi da se nastave 10. i 11. oktobra u Vašingtonu.

Ipak, na tržištu vlada oprez jer ulagači prate razvoj istrage za mogući opoziv Trsmpa zbog sumnji da je koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020, ugrožavajući nacionalnu bezbjednost SAD.

Na oprez ulagača ukazuje obim trgovanja ispod prosjeka. Na američkim berzama su vlasnika juče zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,2 milijarde.

U cijelom proteklom mjesecu Dow Jones skočio je 2,1 odsto, dok je S&P 500 porastao 1,7, a Nasdaq indeks 0,5 odsto.

I na većini evropskih berzi cijene dionica juče su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks skliznuo je 0,24 odsto, na 7.408 bodova, ali frankfurtski DAX ojačao je 0,38 odsto, na 12.428 bodova, a pariski CAC 0,66 odsto, na 5.677 bodova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije