Tržište

Zabranjen uvoz 24 tone sjemena ječma iz Hrvatske

Zabranjen uvoz 24 tone sjemena ječma iz Hrvatske
Foto: Ilustracija | Zabranjen uvoz 24 tone sjemena ječma iz Hrvatske

BANJALUKA - Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke sjemena ječma od 24.000 kilograma porijeklom iz Hrvatske, jer nije ispunjavalo propisane norme kvaliteta, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je prilikom redovne kontrole pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja pri uvozu, inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja kvaliteta, te da je na osnovu Izvještaja o ispitivanju Poljoprivrednog instituta Republike Srpske utvrđeno da je klijavosti bila ispod minimalno propisane za kvalitet sjemena.

"Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u 'Federalnom zavodu za poljoprivredu' u Sarajevu, a kojom je potvrđen prvi nalaz, te je uvozniku Rješenjem zabranjen uvoz pošiljke sjemena i naloženo vraćanje pošiljaocu", navodi se u saopštenju Inspektorata.

S obzirom na početak sjetvene sezone i aktuelnu situaciju izazvanu epidemijom virusa korona, republička Fitosanitarna inspekcija vrši pojačanu kontrolu poljoprivrednog repromaterijala prilikom uvoza i u prometu, sa akcentom na kvalitet i zdravlje bilja.

U saopštenju se navodi da je za tri mjeseca ove godine inspekcija prilikom uvoza uzela 259 uzoraka sjemena, sadnog materijala i đubriva za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i prisustva štetnih organizama.

"Fitosanitarna inspekcija je spremna da i dalje radi punim kapacitetom kako bismo obuhvatili što više mjera kojima ćemo olakšati poljoprivrednim proizvođačima situaciju izazvanu ovom pandemijom", navodi se u saopštenju Inspektorata.

Iz Inspektorata Republike Srpske naglašavaju da će domaća poljoprivredna proizvodnja u ovoj godini imati poseban značaj za domaće tržište i domaću prerađivačku industriju, te da nadležne institucije ulažu sve raspoložive resurse i kapacitete, u cilju postizanja što kvalitetnijih prinosa.

Iz Inspektorata apeluju na poljoprivredne proizvođače da poljoprivredni repromaterijal kupuju isključivo u registrovanim objektima, kod subjekata koji prometuju proizvode provjerenog kvaliteta, uredno deklarisane i označene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije