Tržište

Zabranjen uvoz 400 dodataka za mikser zbog štetnih materija

Zabranjen uvoz 400 dodataka za mikser zbog štetnih materija
Foto: N.N. | Zabranjen uvoz 400 dodataka za mikser zbog štetnih materija
Srna

BANJALUKA - Republička zdravstvena inspekcija prilikom redovne kontrole predmeta opšte upotrebe zabranila je uvoz 400 dodataka za mikser - mutilica porijeklom iz Kine, jer je utvrđeno da, zbog sadržaja štetnih materija, pošiljka ne odgovara propisanim uslovima.

Iz Republičkog inspektorata je saopšteno da je nadležni inspektor tokom pregleda pošiljke miksera uzeo uzorke mutilica miksera za laboratorijsko ispitivanje zdravstvene ispravnosti, jer je riječ o materijalima koji dolaze u kontakt sa hranom, zbog čega postoji rizik od prodora teških metala.

Na osnovu izvještaja koji je izdao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u analiziranom uzorku utvrđeno je prisustvo nikla iznad dopuštene vrijednosti, te je zabranjen uvoz pošiljke, navode iz Inspektorata.

Kontrola materijala i predmeta koji dolaze u neposredni dodir sa hranom, poput posuđa, pribora, opreme, uređaja i ambalaža koji se koriste u poslovanju sa hranom, podrazumijeva laboratorijsko ispitivanje parametara koji predstavljaju najveći rizik.

Kod ovih proizvoda to su prisustvo teških metala, moguća oštećenja, korozivne promjene i slično, pojašnjavaju iz Inspektorata.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije