Tržište

Podrška iz Brisela: Štetnost predloženih izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću

Podrška iz Brisela: Štetnost predloženih izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću
Podrška iz Brisela: Štetnost predloženih izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću

Evropska organizacija za regulaciju igara na sreću (EOGL - European Organization for Gaming Law) iz Brisela uputila je dopis ministru finansija RS Zoranu Tegeltiji. U dopisu, predsjednik ove eminentne evropske oranizacije iznosi brojne argumentovane činjenice o štetnosti predloženih izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću.

Predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću u Republici Srpskoj  suprotne svjetskoj i evropskoj praksi

Time se u potpunosti potvrđuje ispravnost stavova ALPIS-a u vezi uvođenja poreza na dobitke  kao i dodatnog oporezivanja  pojedinih vrsta igara na sreću.

U cilju potpunog i objektivnog informisanja javnosti u RS, ALPIS objavljuje prevod pomenutog dopisa EOGL.

Poštovanom Zoranu Tegeltiji

Ministru finansija, Republika Srpska

Poštovani ministre,

Obraćam Vam se u vezi sa javno objavljenom namjerom Vaše vlade da izmijeni postojeći zakon o igrama na sreću i usvoji neracionalan iznos poreza na promet od 5% i porez na dobitak igrača od 10%. Prije svega, želim da Vas informišem da Vam se obraćam u ime Evropske organizacije za regulaciju igara na sreću (European Organization for Gaming Law - EOGL). Evropska organizacija za regulaciju igara na sreću je neprofitna organizacija sa sjedištem u Briselu i predstavlja priređivače igara na sreću u Evropi, koji su licencirani i regulisani u skladu sa zakonima Evropske unije. Više informacija o EOGL možete pronaći na www.eogl.eu.

Kao aktivni članovi evopske industrije igara na sreću, uvjeravamo Vas da je temelj održivog i propisno regulisanog tržišta igara na sreću postizanje harmonične ravnoteže između transparentnog procesa linenciranja i razumnog poreskog režima. Ukoliko naš prethodni rad i široko iskustvo ulivaju povjerenje, bez ikakvih rezervi mogu reći da će nametanje poreza na promet od 5% potkopati i pogoršati tržište igara na sreću u Republici Srpskoj u potpunosti.

Dozvolite mi da primijetim da ni u jednoj drugoj državi u Evropskoj uniji takav poreski režim ne postoji. Poslednja država koja je ukinula takvu praksu je Italija. Razlozi su očigledni. Prema riječima profesora Univerziteta u Milanu Marka Pilancija (Marco Pilanzi), najgori scenario ovog poreskog režima prikazan je od strane akreditovanih specijalista za upravljanje sredstvima (Acredited Asset Management Specialist - AAMS) italijanskog zakonodavca u podacima iz septembra 2012. godine, kada je neto prinos licenciranih priređivača igara na sreću –  kladionica u Italiji bio negativan -1 milion evra, pa ipak, od ovih priređivača se i pored toga zahtevalo da unapred uplate ukupno 2,7 miliona evra poreza državi za taj mjesec!!!

Jasno je da ovaj poreski model nije ekonomski isplativ za priređivače. Marža profita u industriji igara na sreću je maksimalno 10% prometa. Ponekad čak može biti i negativna. Ukoliko nametnete porez na promet od 5%, tako ostavljate maksimalno 5% priređivačima da pokriju sve ostale troškove (bruto plate zaposlenima, najam kancelarija i prostora za kladionice, održavanje licenci, lokalne poreze, poslovne usluge, komunalije kao što su električna energija, voda, internet, itd.). Legalni priređivači će biti prinuđeni da ponude više cijene (u poređenju sa cijenama koje nude nelegalni priređivači) svojim korisnicima da bi pokrili gubitke i posledično, izgubiće veći deo prodaje. Rezultat toga će biti izlazak značajnog broja legalnih priređivača sa tržišta, naročito onih koji već posluju na nižoj marži. Na kraju, nekoliko hiljada radnih mesta u kompanijama koje priređuju igre na sreću će se izgubiti i konačno, vlada će imati manje prihoda od poreza.

U vezi sa namjerom Vaše vlade da nametne porez na dobitak igrača, dozvolite mi da napomenem da sličan porez ne postoji ni u jednoj državi na svijetu (na primjer, oporezivanje dobitka igrača u vezi sa klađenjem ne postoji u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Estoniji, Litvaniji, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj Republici, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Italiji, Malti, Danskoj, Poljskoj, Letoniji, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, itd.).

Igrači su veoma osjetljivi na cijene i predstavljaju sofisticirane korisnike tehnologije. Mnogi faktori utiču na privlačnost priređivača, ali neto isplata vjerovatno predstavlja najbitniji. Posledica toga može biti da planirane izmjene oporezivanja mogu dovesti do pritiska na igrače da prestanu da se klade kod legalnih kompanija i potraže atraktivnije mogućnosti za klađenje kod online priređivača van Republike Srpske. Ili u gorem slučaju, igrači se mogu okrenuti nelegalnim priređivačima na crnom tržištu u Republici Srpskoj. Studije pokazuju da će legalni priređivači izgubiti 30% svojih korisnika u prvih 6 mjeseci. U prvih 12 mjeseci legalni priređivači gube 65% prometa. Zbog tih činjenica, EOGL snažno preporučuje da još jednom razmislite o Vašim planovima da nametnete nove poreze na aktivnosti u vezi sa igrama na sreću.

Ukoliko se legalni priređivači povuku sa tržišta zbog previsokih poreza, procenat tržišta koji kontrolišu ilegalni operatori će porasti. Konačno, ukupan oporezivi prihod za vladu će se umanjiti i nelegalni priređivači će dominirati tržištem. Opšte gledano, priređivači podržavaju strogu primjenu zakona koja odvraća nelegalne priređivače da uđu na tržište. Međutim, nije održivo uložiti toliko napora u primjenu zakona. Primjena zakona je veoma skupa!

Izbjegavanje previsokih zakona na igre na sreću donijeće korist kompletnoj industriji na regulisanom tržištu, što podrazumijeva priređivače, korisnike i vladu. Nudi se održiv model poslovanja priređivačima pa se stoga minimalizuje rizik od priređivača koji su van regulisanog tržišta da uđu na tržište i popune praznine bez plaćanja poreza. Štite se korisnici kreiranjem veoma konkurentnog legalnog tržišta igara na sreću koje korisnicima nudi najbolje cijene i siguran način preuzimanja svojih dobitaka. Pomaže se vladi u kreiranju bezbjedne sredine za igrače i ubiranju poreza, koji vlada može upotrebiti za socijalna davanja.

Iz razloga koji su pomenuti iznad, EOGL smatra da Vaša namjera uvođenja novih poreza na igre na sreću ne može biti u najboljem interesu učesnika na tržištu igara na sreću u Republici Srpskoj, što podrazumijeva vladu, priređivače igara na sreću i korisnike. Koliko je nama poznato, nije izvršena nikakva javna konsultacija u vezi sa ovom poreskom reformom. Koristim ovu priliku da Vas na pozitivan način isprovociram da organizujete jednu takvu konsultaciju što je prije moguće. Što prije identifikujete negativan uticaj predloženih izmjena to je bolje za tržište i igrače.

Štaviše, molim Vas da ponovo procijenite efikasnost novog poreskog režima sa namjerom da ukinete predložene izmjene izbjegavajući izazivanje nepovratne štete industriji igara na sreću u Republici Srpskoj.

U svojstvu Evropske organizacije za regulaciju igara na sreću stavljamo Vam se na raspolaganje i tu smo da Vam pomognemo na svaki mogući način. Uključujući, bez ograničenja, dostavljanje informacija u vezi sa uspješnim i održivim režimima oporezivanja u ostalim EU oblastima nadležnosti, predstavljanje najbolje prakse na EU tržištu igara na sreću i pojašnjenje funkcionisanja industrije igara na sreću do detalja.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili vjerujete da argumenti koje sam ovde izneo zahtijevaju dodatno pojašnjenje, molim Vas da me o tome obavijestite.

Hvala Vam na pažnji.

Srdačno,

Nikos Roumnakis, MSc

Predsjednik

e-mail: [email protected]

skype: nikos.roumnakis

Evropska organizacija za regulaciju igara na sreću

European Organization for Gaming Law

Rue de la Presse 4, 1000 Brusseles, Belgium

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije