Tržište

Zaposleni tuže Ilona Maska zbog polnog uznemiravanja

Zaposleni tuže Ilona Maska zbog polnog uznemiravanja
Foto: Tanjug/AP | Zaposleni tuže Ilona Maska zbog polnog uznemiravanja

SpaceIks i izvršnog direktora Ilona Maska tužili su u srijedu bivši zaposleni koji tvrde da su nezakonito otpušteni zbog izražavanja zabrinutosti zbog rodne diskriminacije i polnog uznemiravanja u raketnoj kompaniji.

U tužbi, koju je pokrenulo osmoro zaposlenih koji su otpušteni 2022., navodi se da Musk želi da bude "vođa u hrabrom novom svijetu svemirskih putovanja, ali da vodi svoju kompaniju u mračnom dobu – tretirajući žene kao seksualne objekte koji se procjenjuju na njihovim veličine grudnjaka, bombardujući radno mjesto nepristojnim seksualnim zezanjem i nudeći reprizu onima koji izazivaju okruženje 'Animal House' da, ako im se ne sviđa, mogu da potraže posao negde drugde", navodi se u tužbi, podnijetoj državnom sudu u Kaliforniji.

Osam bivših zaposlenih učestvovalo je u pisanju otvorenog pisma iz 2022. u kojem se kritikuje Mask i pozivaju rukovodioci SpaceKs-a da učine kulturu kompanije inkluzivnijom. U pismu, koje je potpisalo najmanje 400 drugih zaposlenih, od rukovodstva SpaceKs-a se traži da jasno stavi do znanja da Muskove izjave — posebno na Tviteru — ne odražavaju stavove ili vrijednosti kompanije.

Nakon objavljivanja pisma, osam zaposlenih je otpušteno. U pritužbi od srijede se navodi da je "Musk lično naredio otkaz tužiocu".

SpaceKs nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar tužbe, što nije čudno jer kompanija obično ne odgovara na upite novinskih organizacija. U odgovoru na pismo iz 2022. godine, izvršni direktor SpaceKs-a Gvin Šotvel je ranije rekla da će primijeniti SpaceKs-ove standarde "nulte tolerancije" protiv uznemiravanja zaposlenih, ali je Njujork tajms objavio da je ona rekla da su zaposleni otpušteni jer su drugi zaposleni osjećali "neugodno".

SpaceKs se ranije suočio sa sličnim pritužbama podnetim Nacionalnom odboru za radne odnose zbog otpuštanja zaposlenih uključenih u pismo. U tim pritužbama se tvrdilo da su otkazi doveli do otpuštanja zaposlenih zbog angažovanja u „usklađenim zaštićenim aktivnostima“.

Jedan bivši zaposleni, koji je jedan od onih koji su podnijeli tužbu, Tom Molin, ranije je rekao za CNN da je uprava SpaceKs-a koristila filozofiju "'cilj opravdava sredstva' da zažmuri na tekuće maltretiranje, uznemiravanje i zlostavljanje o kojima su izvještavale moje kolege, od čega je veliki dio direktno podstaknut i inspirisan riječima i postupcima generalnog direktora."

Ranije ove godine, SpaceKs je odgovorio na konsolidovanu žalbu NLRB-a sopstvenom tužbom, navodeći da je struktura samog NLRB-a "neustavna". U pritužbi u srijedu su detaljno opisane Maskove izjave i radnje drugih radnika za koje otpušteni zaposleni tvrde da su doprinijeli neprijateljskom radnom okruženju i "raširenoj seksističkoj kulturi" u SpaceKs-u, prenosi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije