Tržište

Zaposleni u Gorenju prijete štrajkom

Zaposleni u Gorenju prijete štrajkom
Foto: N.N. | Zaposleni u Gorenju prijete štrajkom
Fena

LJUBLJANA - Zaposleni u koncernu Gorenje u slovenačkom Velenju zaprijetili su danas štrajkom zbog otkazivanja starog kolektivnog ugovora i nastojanja uprave da se im smanji broj dana godišnjeg odmora na koji su prema njemu imali pravo.

Štrajk zbog otkazivanja kolektivnog ugovora podržava više od 95 odsto zaposlenih, kazao je predsjednik sindikata Žan Zeba, dodavši da im uprava nije odgovorila na zahtjev da opozove svoju raniju odluku o otkazivanju kolektivnog ugovora.

U pogonima koncerna Gorenje u Velenju, proizvođaču kućanskih aparata i jednom od najvećih izvoznika, radi više od 6.000 zaposlenih, a Gorenje ima pogone i u Češkoj i Srbiji.

Grupa Gorenje je 2017. imala 1,307 milijardi evra prihoda, što je četiri odsto više nego godinu dana ranije, ali je čista dobit iznosila samo 1,2 miliona evra.

U sindikatu zaposlenih u Gorenju Velenje najavljuju da će se odluka o mogućem štrajku donijeti tokom mjeseca, ako uprava u međuvremenu ne odustane od otkazivanja kolektivnog ugovora.

Do otkazivanja kolektivnog ugovora došlo je nakon konflikta sindikata i uprave koji se nisu mogli dogovoriti oko smanjivanja broja dana godišnjeg odmora, jer je uprava tražila da se odmor smanji za četiri dana, dok je sindikat dopuštao smanjivanje za najviše dva dana.

Stari kolektivni ugovor iz 1991. godine više ne odgovara sadašnjoj situaciji i treba ga modernizirati prema sadašnjim prilikama, navela je uprava Gorenja koju vodi Franjo Bobinac.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije