Tržište

"Zara" i skandali uništili H&M

"Zara" i skandali uništili H&M
Foto: N.N. | "Zara" i skandali uništili H&M

STOKHOLM - Kompanija "Hennes & Mauritz" (H&M), koja je dugo bila najvrednija švedska firma, izgubila je drastično na vrijednosti nakon godine lošeg poslovanja i skandala.

Kompanija je samo ove godine izgubila 17 odsto vrijednosti, a ukupno 44 odsto od 2016. H&M je pao sa 1. na 7. mjesto najvrednijih švedskih kompanija, dok investitori ubrzano rasprodaju dionice ovog giganta.

Poziciju najvrednije švedske kompanije preuzeo je proizvođač kompresora "Atlas Copco". Investitori su zabrinuti da menadžment ne radi dovoljno na rješavanju problema koji uništavaju ovaj čuveni brend. H&M ne uspijeva izdržati trku s konkurencijom, na prvom mjestu sa španskom "Zarom", koja mu zadaje najviše problema. Analitičari pišu da proizvodi švedske firme izlaze iz mode, a da su police pune prevaziđene robe. Firma gubi trku i u cijenama, ali i u distribuciji.

"Zara" mnogo detaljnije prati modu i ima brži sistem distribucije. Ta firma je u stanju da najnovije proizvode plasira u svojim radnjama već 14 dana nakon predstavljanja, u čemu je mnogo brža. Osim toga, "Zara" je puno bolje pristupila novim tehnologijama i kvalitetnije integrisala online s klasičnom prodajom. "Zarine" dionice su porasle za 14% u proteklom periodu, a firma ima dvocifren rast prodaje.

Jedan od razloga pada kompanije H&M je i uspon velikih online trgovaca, poput "Amazona", koji su uzeli dio tržišnog kolača.

Osim toga, H&M je pogođen i nizom skandala koji su doveli do pada prodaje, poput onog s reklamom na kojoj je dječak crnac u dukserici s natpisom "Najkul majmun u džungli".

(Biznisinfo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije