Tržište

Zbog čega zaposleni izbjegavaju pauze

Zbog čega zaposleni izbjegavaju pauze
Foto: Pixabay | Zbog čega zaposleni izbjegavaju pauze

Novo istraživanje otkrilo je da poslom preopterećeni zaposleni često nastavljaju da rade, iako zapravo žele pauzu.

Logika nekako nalaže da, što je teret posla veći, to zaposlene tjera na veći osjećaj potrebe za odmorom.

Ipak, novo istraživanje otkriva da preopterećenje poslom zapravo može obeshrabriti zaposlene da uzimaju pauze, uprkos lošim posljedicama toga, poput stresa, umora i lošeg kvaliteta rada.

Naučnici sa Univerziteta Vaterlo otkrili su da poslom preopterećeni zaposleni često nastavljaju da rade, iako žele pauzu. Jedan od potencijalnih razloga je taj što su zaposleni možda osjećali pritisak da nastave da rade, kako bi sav posao obavili na vrijeme.

"Naše istraživanje daje sveobuhvatan prikaz procesa uključenih u odluku o pauzi i daje uvid u to kako zaposleni i menadžeri mogu efikasnije da iskoriste pauze na poslu, potencijalno poboljšavajući i dobrobit za radnike i njihov učinak na poslu", kaže Džejms Bek, profesor industrijske i organizacijske psihologije na tom univerzitetu.

Naučnici su za potrebe studije ispitali 107 zaposlenih o razlozima zašto su uzeli ili nisu uzeli pauzu na poslu. Zatim su ispitivali još 287 zaposlenih dva puta dnevno, tokom pet dana, o njihovom kvalitetu sna, umoru, problemima s učinkom, radnom opterećenju i broju pauza koje uzimaju svaki dan na poslu.

Studija je otkrila da, i pored toga što su prethodna istraživanja pokazala da pauze mogu biti od koristi za dobrobit i učinak zaposlenih, oni ih izbjegavaju ako smatraju da nadređeni obeshrabruju pauze na njihovom radnom mjestu. Iako možda postoji pogrešno mišljenje da su pauze neproduktivne, vodeći autor studije napominje da mnogi zaposlenici uzimaju pauze, jer su predani tome da ostanu koncentrisani i održe visok nivo učinka na radnom mjestu.

"Svjesni smo da zaposleni možda neće uvijek moći da uzmu pauzu, ali ako poslodavci mogu da utiču na poboljšanje uslova rada rješavanjem uslova koji ga čine neugodnim, možda će moći da smanje broj potrebnih pauza", ističe Vinsent Fan sa Univerziteta Vaterlo koji je vodeći autor navedene studije.

Naučnici se nadaju da će njihova otkrića pomoći  većoj dobrobiti zaposlenih i da će buduća istraživanja istražiti šire strukturne i kontekstualne činioce koji utiču na uzimanje pauze na poslu. Studija je objavljena u naučnom časopisu "Journal of Business and Psychology".

(Dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije