Tržište

Žene u Srbiji zarađuju i do 16 odsto manje od muškaraca

Žene u Srbiji zarađuju i do 16 odsto manje od muškaraca
Foto: Tanjug/AP | Žene u Srbiji zarađuju i do 16 odsto manje od muškaraca

BEOGRAD - Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u prosjeku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, evropski prosjek je 16,3 odsto, a svjetski 23 odsto, izjavila je potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Povodom 18. septembra - Međunarodnog dana jednakih zarada, koji se ove godine prvi put obilježava u svijetu, Mihajlovićeva je navela da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

"Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi, kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje", navela je Mihajlovićeva, koja je i predsjednik Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost.

Ona je napomenula da je epidemija virusa korona dodatno osvijetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe - od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, dok ih u najplaćenijim sektorima, poput IT industrije ima malo, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Mihajlovićeva je istakla da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada leži upravo u obavljanju neplaćenih poslova kod kuće.

"Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca. Teže im je da usklade privatne i poslovne obaveze, a o slobodnom vremenu za sebe da ne govorimo. To su patrijarhalni obrasci koje moramo da menjamo", kaže Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije