Tržište

Ženeva uvodi minimalnu zaradu od 4.086 franaka

Ženeva uvodi minimalnu zaradu od 4.086 franaka
Foto: N.N. | Ženeva uvodi minimalnu zaradu od 4.086 franaka

ŽENEVA - Ženeva će uvesti minimalnu zaradu od 4.086 švajcarskih franaka mjesečno, za koju se navodi da je najviša na svijetu.

Oko 500.000 birača tog kantona odobrilo je minimalnu zaradu koju su predložili lokalni sindikati i ljevičarske stranke, nakon što su je dva puta odbacivali 2011. i 2014. godine, prenio je britanski "Gardijan".

Minimalna isplata po radnom satu je 23 švajcarskih franaka, dvostruko više nego u susednoj Francuskoj, sa zagarantovanom minimalnom mjesecnom zaradom od 4.086 švajcarskih franaka na osnovu radne nedjelje od 41 sata, ili 49.000 švajcarskih franaka godišnje u jednom od najskupljih gradova na svijetu za život.

Televizija Frans 3 izvjestila je da je ta mjera uslijedila nakon što je švajcarski grad, čija ekonomija zavisi od turističkih i poslovnih posjetilaca, posebno pogođena epidemijom Kovid-19, a redovi ispred "banaka hrane" sve veći.

Mišel Šara, predsjednik orgnizacije Grupmen transfrontalije europen opisao je rezultat glasanja kao znak solidarnosti sa siromašnima u gradu.

"Kovid je pokazao da određeni dio švajcarske populacije ne može da živi u Ženevi ... 4.000 (švajcarskih franaka) je minimum da ne padnete ispod granice siromaštva i ne nađete se u veoma teškoj situaciji", rekao je Šara.

On je dodao da će od te mjere imati koristi od 30.000 slabo plaćenih radnika, od kojih su dve trećine žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije