Tržište

Znatno lošija turistička sezona u prvih pola godine u Hrvatskoj

Znatno lošija turistička sezona u prvih pola godine u Hrvatskoj
Foto: N.N. | Znatno lošija turistička sezona u prvih pola godine u Hrvatskoj

ZAGREB - Hrvatski turizam doživio je znatan pad u prvih pola godine, otkrivaju podaci brojnih turističkih zajednica na Jadranu.

Manje turista bilo je na Braču, Korčuli i Visu, ali Hrvatska turistička zajednica ne želi dati ukupne podatke za jun sve do idućeg utorka.

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma, izjavio je da mu je ministar turizma Gari Kapeli rekao da je Hrvatska ostvarila porast u dolascima turista, iako on, kaže, sumnja u to.

"Ministar mi nije htio dati konkretne brojke, međutim ja sam na terenu dobio drugačije informacije i čisto sumnjam da smo ostvarili rast, već suprotno. Brojni privatni iznajmljivači i manji hoteli se žale na puno lošiji booking u odnosu na lani. Privatni smještaj, koji je značajan kad gledamo ukupne brojke, bilježi znatan pad. A hoteli kako gdje, u Istri su puni, u Dalmaciji ovisi, manji hoteli nisu popunjeni, već samo oni veći i poznatiji. Moja ocjena je prije sezone bila da će sezona biti lošija po svim pokazateljima. Naša konkurencija uzima značajan udio, konkurentni su po pitanju cijena, a turisti koji su prije išli u Grčku i Tursku pa su prestali radi nesigurnosti u tim zemljama, sad im se vraćaju", rekao je Andrić.

Tokom juna na području Supetra na Braču bilo je čak 13 odsto manje gostiju nego lani u isto vrijeme, dok su u prvih pola godine takođe zabilježili pad pa su ukupno imali 12% manje dolazaka.

"Pred nama je razdoblje špice turističke sezone za koju se nadamo da će ipak biti bolja od ovogodišnje predsezone", rekao je Ivan Cvitanić, direktor TZa Supetra.

Hana Turudić, direktorica TZa Korčule, takođe je rekla da su osjetili pad u noćenjima tokom juna i na nivou prvih šest mjeseci.

Ivo Fiamengo, direktor TZa Vis, rekao je da su osjetili pad kako u jun, tako i u prvih pola godine, i to najviše zbog znatno slabijeg dolaska gostiju iz Velike Britanije i Hrvatske.

"Britanci su nam drugi gosti po dolascima, a njih smo sad imali 17% manje nego lani, a mislim da je to radi Brexita jer sad osjećaju nestabilnost, ne znaju što će biti. Značajan pad smo imali i u dolascima domaćih gostiju kojih je bilo 16% manje nego lani. U svibnju je to bilo zbog lošeg vremena, a za lipanj ne znam koji je razlog", rekao je Fiamengo.

Jedna od rijetkih destinacija koja je u slabom plusu je grad Hvar, iako ni tamo ne bilježe značajan porast kao prijašnjih godina.

Direktor TZa Hvar Petar Razović rekao je da su ostvarili rast u dolascima, ali da se smanjilo vrijeme koje turisti provedu na Hvaru.

"Čuo sam da smo samo mi i grad Split u plusu što se tiče naše županije. Također, one destinacije koje imaju velike hotele su dobro popunjene, dok one koje se baziraju na privatnom smještaju, imaju lošije rezultate. Dobro su popunjeni dobri hoteli i apartmani s četiri i pet zvjezdica", rekao je Razović.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije