Tržište

Zoran Iljadica: "Sika" je vaš pouzdani partner

Zoran Iljadica: "Sika" je vaš pouzdani partner
Zoran Iljadica: "Sika" je vaš pouzdani partner

Zoran Iljadica, generalni menadžer "Sika BH" d.o.o., kaže da od ove godine očekuju promet od oko tri miliona KM. On, takođe, navodi da planiraju da otvore još barem dva radna mjesta.

Ilijadica navodi da "Sika" svojim partnerima nudi vrhunsku  i pravovremenu uslugu.

Po riječima generalnog menadžera, "Sika" uvijek nastoji biti lider na tržištu.

NN: Možete li nam ukratko reći nešto o kompaniji "Sika"?

ILJADICA: Malo korisnika zna da je Sika ujedno naziv prvog proizvoda, tipa morta, kojeg je 1910. razvio utemeljitelj "Sike" za hidroizolaciju željezničkog tunela u Švicarskoj.

Od te prve inovacije, "Sika" do danas postaje globalna kompanija, prisutna u više od 90 zemalja, s više od 170 proizvodnih pogona na svim kontinentima, s preko 17.000 uposlenika, od kojih je i dio nekolicina nas u "Sika BH" d.o.o. Međutim, "Sika" je na bh. tržištu prisutna više od 20 godina putem različitih "Sika" kompanija iz okruženja, najviše kroz "Sika Croatia" iz Zagreba.

NN: Kada je osnovana tvrtka "Sika BH" d.o.o, sa kojim ciljem i koliko djelatnika zapošljava?

ILJADICA: "Sika BH" osnovana je sredinom prošle godine, a sjedište je u Ulici Džemala Bijedića na Ilidži. Trenutno nas je sedmoro uposlenih, od čega troje kolega živi i radi u Banjaluci, Tuzli i Mostaru. Na taj način smo bliže našim partnerima, spremni pružiti vrhunsku, ali i pravovremenu uslugu.

NN: Čime se sve bavite i otkuda dopremate proizvode?

ILJADICA: Zbog najkompletnije palete proizvoda i rješenja te partnera školovanih za ugradnju istih, u Bosni  je "Sika" vjerojatno najviše poznata po programu hidroizolacija, nudeći rješenja koja se ugrađuju od temelja do krova. Ali, "Sika" djeluje i na industrijskom tržištu, na primjer, proizvodi za lijepljenje auto-stakala i komponente te premazi za zaštitu podvozja.

Proizvodnja betona i aditiva za betone, kao i reparaturni mortovi te premazi za sanaciju ili materijali od karbonskih vlakana za jačanje statike su jedno od naših osnovnih područja. Zatim, lijepljenje i brtvljenje, koje obuhvaća različite proizvode na bazi poliuretana, silikona, cementa i epoksida, a u zadnje vrijeme sve više i različitih hibrida. Tu se ističu Sikaflex®, u području brtvljenja, te Sikabond®, u području lijepljenja.

To je tek dio dostupnih proizvoda, koji dolaze iz više od 170 proizvodnih pogona u svijetu, većinom u najvećim europskim zemljama.

NN: Kakve poslovne rezultate bilježite zadnjih godina?

ILJADICA: Na globalnoj razini možemo se pohvaliti podatkom da je u prošloj godini "Sika" nastavila uspješan rast i postigla najbolji rezultat u povijesti tvrtke i to u svim našim proizvodnim divizijama te u svim regijama. Na globalnoj razini bilježimo rast prodaje od 13%, što je izvanredan rezultat te je ona u prošloj godini iznosila 5.571 milijardu švicarskih franka. Neto dobit je povećana za 28% te ona iznosi 441,2 milijarde švicarskih franaka.

Najveća satisfakcija je svakodnevno doživjeti pozitivnu i opuštenu radnu atmosferu, unatoč zahtjevnom okruženju i ambicioznim ciljevima.  Dozvolite mi da se poslužim riječima našeg geografa Jana Jenischa: "Rekordna 2014. godina rezultat je strateškog kontinuiteta, stručnosti i predanosti naših 17.000 zaposlenika. Njihova energija, ideje i aktivni 'Sika' spirit doveli su 'Siku' na višu razinu djelovanja".

Iako smo sarajevsko skladište napunili početkom jeseni prošle godine, uspjeli smo uspješno popratiti nekoliko važnih projekata. Ove godine očekujemo promet od cca. tri miliona KM i planiramo otvoriti još barem dva radna mjesta.

NN: Koja je vizija "Sike" u idućih pet do 10 godina?

ILIJADICA: "Sika" uvijek nastoji biti lider. Ekonomija opsega, globalna dominacija u tehnološkim dostignućima i kontinuirane inovacije su put kojim se to može ostvariti. Uz snažni organski rast, koji je prošle godine premašio 10%, moramo rasti i kroz nove akvizicije.

"Sika" je i pravi pionir u inovacijama. Posjedujemo 22 razvojno-istraživačka centra u 16 zemalja s više od 1.200 stručnjaka, a samo u prošloj godini registrirali smo 73 patenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije