Hronika

Razbijeno jezgro vehabija u Republici Srpskoj

Razbijeno jezgro vehabija u Republici Srpskoj
Razbijeno jezgro vehabija u Republici Srpskoj

NOVI GRAD, KOZARSKA DUBICA - Policija je u četvrtak rano ujutro na području Novog Grada i Kozarske Dubice uhapsila petoricu pripadnika radikalnog vehabijskog islamističkog pokreta u BiH, koji se terete da su proteklih mjeseci na području Republike Srpske propagandnim i zabranjenim materijalom širili nacionalnu, vjersku, rasnu mržnju i netrpeljivost.

"Nezavisnim" je potvrđeno da su u akciji, koja je započela u četvrtak u šest časova ujutro na svim lokacijama u isto vrijeme, uhapšene vehabije Hajrudin Dedić iz Urija kod Novog Grada, Samir Blagajčević iz Blagaj Rijeke kod Novog Grada, Mirsad Crnalić i Edhem Gaši iz naselja Peltovac kod Kozarske Dubice, i Osman Kekić alijas Abdul Aziz iz Kozarske Dubice.

Iz MUP-a Republike Srpske u četvrtak je kratko saopšteno da je na području Novog Grada i Kozarske Dobice uhapšeno pet osoba i pretreseno šest lokacija i to na osnovu naredbi osnovnih sudova iz Banjaluke i Prijedora.

"Pretresi su izvršeni u cilju pronalaska ilegalnog oružja i eksploziva kao i drugih tragova i predmeta koji upućuju na neka krivična djela", navodi se u saopštenju MUP-a i dodaje kako su nakon hapšenja osumnjičeni sprovedeni na kriminalističku obradu.

Zajedničko za sve uhapšene vehabije jeste da su živjeli "oskudnim" životom, da su bili nezaposleni, da njihove komšije nisu imale previše informacija o onom čime su se bavili, te da su gotovo svakodnevno posjećivali lokalne džamije.

Zanimljivo je da su se supruge uhapšenih vehabija, prema priči mještana, isticale u odnosu na ostale, jer su bile svakodnevno umotane u marame, koje pak nisu prekrivale njihova lica.

Hapšenja su izvršena na gotovo identičan način na svim lokacijama. Maskirani policajci iz Jedinice za podršku CJB Banjaluka pokucali su na vrata osumnjičenih, bez upotrebe sile, a nakon što su im ukućani otvorili vrata odmah su hapsili osumnjičene, a zatim u prisustvu svjedoka pretresli njihove kuće, dvorišta i automobile.

U pretresima su, kako je potvrđeno "Nezavisnim", korišteni i detektori za metal, kako bi utvrdili da osumnjičeni nisu sakrili oružje u dvorištu svojih kuća.

Vezane vijesti:

Pretresene dvije lokacije

U toku saslušanje pet lica

Pretresi u Kozarskoj Dubici i Novom Gradu

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije