Kolumne

Bitka za stare

Dani pred nama su sudbonosni, tek nam predstoje najveća iskušenja. Uz maksimalnu disciplinu, solidarnost i empatiju prema najugroženijima, možemo bitno umanjiti smrtnost, odnosno spasiti mnogo života

Sjećam se maminih riječi o njenoj profesorki biologije u čuvenoj šabačkoj gimnaziji Veri Blagojević, kako je svojim đacima objašnjavala da je od svih ratova ponajgori biološki rat! Ovih dana se možemo uvjeriti koliko je profesorka bila u pravu, jer je gotovo cijeli svijet u ratu protiv nevidljivog neprijatelja. 

Pandemija virusa koronaproširila se na sve kontinente, izuzimajući Antarktik, na kome sem pojedinaca u istraživačkim stanicama obitavaju uglavnom jata pingvina.

U ranijim pandemijama, a pomenimo tri najteže pošasti u istoriji - kugu, koleru i špansku groznicu - čovječanstvo je izgubilo pola milijarde stanovnika!

Virus korona ili kovid-19, kako je ova bolest slična SARS-u stručno nazvana, nije ni izbliza smrtonosan kao tri navedene bolesti, pa ipak, daleko od toga da je mačji kašalj. Zbog toga neozbiljne i neodgovorne izjave čak i veoma ozbiljnih stručnjaka, da se radi o bolesti sličnoj i ne težoj od običnog gripa, zaista ne stoje i unose zabunu. 

Bolest najčešće i najžešće napada stariju populaciju i bolesne osobe i među ovom populacijom smrtnost je mnogo veća nego kod mlađih i zdravih ljudi.

Djeca su, srećom, relativno otporna na koronu (mada oprez nikada nije na odmet.) 

Zbog toga bismo ovaj rat protiv virusa mogli nazvati bitkom za stare. I u ovom ratu, dok se na tržištu ne pojave adekvatne vakcine, a probne vakcine već počinju da se testiraju, potrebno je što više usporavati napredovanje trenutno nadmoćnijeg neprijatelja.

Usporavanjem širenja bolesti smanjiće se pritisak pacijenata na bolnice i izbjeći kolaps zdravstvenog sistema i italijanski scenario. Takođe, ultravioletno zračenje Sunca uništava viruse, a od aprila to zračenje biće mnogo jače i moglo bi olakšati situaciju. 

A, kao i u svim ratovima, dolazi do širenja lažnih vijesti, panike i histerije, uz naravno ogromne ekonomske probleme. Zato su bitne transparentnost i istina, ma kako nam se ona ponekad ne činila lijepom.

To će ućutkati sve one koji pokušavaju širiti strah i histeriju putem društvenih mreža. A panika je umirena prije svega samodisciplinom građana, koji su u ogromnoj većini, zasad, položili ispit. Vlasti preuzimaju korake da već sada ublaže ekonomske gubitke, mada je o tome još prerano govoriti. 

Još smo na početku ovog rata, barem kod nas, i teško je govoriti o posljedicama, prije svega ljudskim gubicima, kao i ekonomskoj šteti, ali koristeći se iskustvima Kine, koja se prva našla na udaru virusa, možemo shvatiti da puno toga zavisi i od nas samih.

Dani pred nama su sudbonosni, tek nam predstoje najveća iskušenja. Uz maksimalnu disciplinu, solidarnost i empatiju prema najugroženijima, možemo bitno umanjiti smrtnost, odnosno spasiti mnogo života.

Još mnogo izazova je pred nama svima, ali sva ta iskušenja, odricanja i žrtve mogu nas učiniti boljim ljudima. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije