Kolumne

Drvo mira

Svijet je odahnuo u Siriji, barem privremeno. Američka akcija, za koju se smatralo da može biti okidač trećeg svjetskog rata, trajala je jedva pedesetak minuta.

Na kraju, sve je proteklo u najboljem redu, bez incidenata. Nije bilo žrtava, pričinjena je manja materijalna šteta. Amerikanci su proglasili uspjeh i pobjedu, uz tvrdnju da su uništili skladišta hemijskog oružja i ustanovu u kojoj se dato proizvodilo, uz napomenu da se na ovaj način hemijski otrovi najdjelotvornije uništavaju. Sirijci su takođe slavili, tvrdeći da hemijskog naoružanja nije ni bilo jer bi u protivnom došlo do ekološke katastrofe. Slavili su jer su ustvrdili da su njihovi PVO sistemi, stari sovjetski sistemi, presreli i oborili gotovo 70% američkih raketa. I vuk sit i ovce na broju!

Svijet je odahnuo i na Korejskom poluostrvu. Barem privremeno. Nakon višedecenijskog zaoštravanja, koje je kulminiralo sjevernokorejskim raketnim probama i uzavrelom retorikom između Kim Jong Una i Donalda Trampa, tiha diplomatija odigrala je presudnu ulogu. (Sjetimo se Kimovog tajanstvenog boravka u Kini.) Dva predsjednika, sjevernokorejski Kim Jong Un i južnokorejski Mun Dae In, koji uzgred i nije toliko bitan lik u cijeloj igri, sastali su se u demilitarizovanoj zoni, u Kući mira. I možda, za nas Balkance, susret, držanje za ruke i nježni pogledi dvojice lidera djeluju suviše emancipovano, ali dvije Koreje načinile su ogromne korake ka denuklearizaciji poluostrva i potpisivanju mirovnog ugovora. Kim je istakao da će odmah prekinuti raketne probe i zatvoriti poligon na kojim su iste vršene (doduše, avodno npostoje još dva veća poligona), da će izgraditi mehanizam za sprečavanje incidenata i eskalacija na granici, s apelom na češće susrete sa svojim južnokorejskim kolegom. Dva lidera zajednički su posadili bor mira, zemljom i sa sjevera i s juga, zalili su ga vodom iz dvije rijeke. (Doduše, bor ima plitak korijen i trebaće mu puno pažnje i brige da opstane. A dva predsjednika pomalo su ličila na dječake koji se igraju u pijesku.) Ono još bitnije, na vidiku je istorijski susret lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una i predsjednika SAD Donalda Trampa.

Ali taman kada čovjek pomisli da čovječanstvo uplovljava u mirnije vode i da dijalog definitivno postaje jedino ispravno oružje, pojavio se izraelski premijer Benjamin Netanjahu, s tvrdnjom da posjeduje tone dokaza da Iran krši nuklearni sporazum, iz kog, uzgred rečeno, ovih dana, po riječima predsjednika Trampa, treba da se povuku i Sjedinjenje Države. Ipak, za razliku od slučaja "Skripalj" ili sirijskog navodnog hemijskog napada u gradu Duma, Federika Mogerini, u ime Evropske unije, kaže da Evropa nije ubijeđena u izraelske tvrdnje. Ali, Amerika jeste! Da li je u pitanju novo žarište, nova kriza? Mnogo prije Trampa, Amerika je proglasila Siriju, Sjevernu Koreju i Iran osovinama zla. A nedavno je i vječni Henri Kisindžer ustvrdio da se SAD, nakon ruske pobjede na Bliskom istoku, suočavaju s novom prijetnjom, "stvaranjem novog i radikalnog iranskog carstva".

Aleksej Kišjuhas, u svojoj kolumni, u beogradskom listu "Danas", kaže da je kroz istoriju čovječanstvo uglavnom bilo u stanju rata, uz povremene periode mira, do novog sukoba. Ali, da su danas pametne države i narodi stanje rata zamijenili stanjem mira. (Uz izuzetke onih koji nisu pametni, a u koje se ubraja i Balkan.) Ne bih se baš složio s Kišjuhasom, koga inače izuzetno cijenim. U svijetu i dalje vlada, doduše tiha, utrka u naoružavanju. Na sceni je i trgovinski rat, prije svega između SAD i Kine, koja izrasta u ekonomskog džina. Oružje današnjice toliko je moćno da bi u eventualnom sukobu velikih sila i pobjednik i poraženi bili potpuno uništeni. Toga su velike sile apsolutno svjesne i bez obzira na međusobnu satanizaciju i retoriku izbjegavaju direktan sukob, ali za odmjeravanje snaga, pa i vojnih, u politici kontrolisanog haosa, koriste se male zemlje i narodi. (Sve do jednom!)

Izborna je godina, kod nas, i zaoštrava se retorika, čak se povremeno zvecka oružjem, spominje se i riječ rat. Ili ćemo ipak i mi biti pametni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije