Kolumne

Pamtićemo ih i pomoći u pronalasku

Danas je osmi Međunarodni dan nestalih osoba. Dan sjećanja na osobe koje se zbog posljedica konflikta još vode kao nestale. I dan kada udvostručujemo našu odlučnost da ih pronađemo.

Velikom broju ljudi na zapadnom Balkanu svaki dan u posljednjih 25 godina je bio dan nestalih osoba. Svaki dan hiljade porodica diljem regiona misle na svoje najmilije koji se još, zbog posljedica konflikta iz devedesetih, vode kao nestali.

Kako bi ste se vi osjećali da se vaši najmiliji vode kao nestali i da im se ne zna za trag?

Želim reći tim porodicama i zajednicama da se Ujedinjeno Kraljevstvo čvrsto obavezalo da će pomoći pronalazak 12.000 osoba koje se još vode kao nestale - i držaćemo se te obaveze.

Već smo vidjeli rezultate ovog izuzetnog rada. Dosad su stručnjaci pronašli i identificirali više od 70 odsto procijenjenog broja od 40.000 nestalih osoba, koji je registrovan nakon okončanja borbi. Nove identifikacije se rade svake sedmice. Pionirska, najmodernija DNK tehnologija se koristi kako bi se proces ubrzao.

Na samitu o zapadnom Balkanu, koji je održan u julu 2018. godine u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo je odredilo da prioritet samita bude jačanje napora da se locira i identificira što veći broj neriješenih slučajeva nestalih osoba.

Naše diplomate su neumorno, uzimajući u obzir sve osjetljivosti, radile na nacrtu zajedničke deklaracije o nestalim osobama, na koju se mogu obavezati svi lideri zemalja Berlinskog procesa - šest zapadnog Balkana i osam članica EU koje su učestvovale na samitu (Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo).

Svi lideri su potpisali deklaraciju, koja ih obavezuje da podrže države u regionu, lokalne zajednice i međunarodne organizacije u njihovom radu na traženju nestalih osoba. Obavezali su se da će ojačati saradnju i implementirati aktivnosti na terenu.

To se i desilo.

Prošlog novembra Međunarodna komisija za traženje nestalih (ICMP) i predstavnici koji traže nestale osobe u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji su potpisali Okvirni plan. Plan određuje kako će se ove zemlje uzajamno podržavati pri ispunjavanju obaveza koje su preuzele kako bi se pronašle osobe koje se još vode kao nestale. Ujedinjeno Kraljevstvo finansira ICMP u njihovom odlučnom radu, uključujući i rad u polju ključnih podataka i razmjene informacija. I ponosni smo na to.

Danas je važan dan da se podsjetimo da treba da tražimo od naših lidera da ispunjavaju preuzete obaveze, premoste političke prepreke i ubrzaju proces. Ne smijemo izgubiti cilj iz vida: pronaći i identificirati sve nestale osobe kako bi se osigurali pravda za žrtve, mir i spokoj za njihove porodice i pomirenje u regionu.

Ovo je pitanje koje nije važno samo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, nego i njegovom veličanstvu princu od Velsa. Njegovo kraljevsko veličanstvo nastavlja da s velikim interesom prati pitanje sudbine nestalih osoba i detaljnog rada na njihovoj identifikaciji. Sastao se s velikim brojem porodica nestalih osoba, koje su dirnute njegovim suosjećanjem. Kao što je i rekao na prijemu u Palati svetog Džejmsa na završetku londonskog samita, na kojem su bile i porodice nestalih osoba:

"Njihov dignititet i humanost su lekcija svima nama i podsjetnik da pomirenje nije samo teoretski apstraktni koncept. To je, naravno, pitanje praktičnih, zahtjevnih koraka, bolnih odluka te teškog, ali i neophodnog kompromisa."

(Autor je šef Odjela za zapadni Balkan i proširenje u Ministarstvu spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije