Kolumne

Rastuća Turska i njeno putovanje u budućnost

Haldun Koč
Haldun Koč

​Živimo u vremenu kada se globalna dešavanja smjenjuju vrtoglavom brzinom i stvaraju potpuno nov svjetski poredak. Nalazimo se na oštroj prekretnici, gdje se tok vremena ubrzava, nemoguće postaje moguće, gdje čak ni glavni akteri globalnog sistema ne mogu predvidjeti rezultate događaja.

Turska se u bliskoj prošlosti suočila s kušnjama koje odražavaju obilježja vremena i predstavljaju prekretnice. I danas se jasno može vidjeti da se ovi ispiti nastavljaju. Crpeći snagu od svog dubokog i velikog historijskog nasljeđa, kao i gotovo stoljetnog iskustva, naša zemlja se uspješno nosi i nastavlja nositi sa svim ovim ispitima.

Gnusni pokušaj državnog udara izveden kao teroristički napad 15. jula 2016. godine upisan je u historiji kao jedan težak ispit s kojim se naša zemlja suočila. Za našu zemlju, koja je prošla dug put u oblikovanju budućnosti s lekcijama naučenim iz prošlosti, ovaj bolni događaj je bio povod da se nauče neke nove, veoma važne lekcije.

Zahvaljujući svojoj jakoj demokratiji i institucionaliziranoj državnoj sistematici, Republika Turska je izašla iz ovog potresnog pokušaja udara neokrnjena i, kao međunarodni akter s nešto razvijenijim imunitetom protiv sličnih incidenata, počela razvijati politike koje se zasnivaju na istim tradicionalnim temeljima mira, ali su fokusirane na nešto ambicioznije ciljeve. U ovom novom vremenu jedinstvo i integritet turskog naroda funkcioniraju kao faktor odbijanja. Osnovna priča koja stoji iza činjenice da se iz ovih kušnji i nevolja izlazi snažniji je, kao što se može predvidjeti, snažna volja našeg naroda.

Turska je položila ispit 15. jula i na svojoj teritoriji pažljivo i u zakonskim okvirima se u velikoj mjeri obračunala s terorističkom organizacijom FETÖ, mračnom silom koja stoji iza ovog gnusnog pokušaja udara. Činjenica da se uz podršku prijateljskih i bratskih zemalja diljem svijeta ova organizacija korak po korak neutralizira i u drugim mjestima gdje se ugnijezdila je nešto što raduje ne samo našu zemlju, nego cijeli svijet.

Odlučni smo nastaviti našu borbu sve do dana kada će FETÖ biti uklonjen iz svih oblasti u kojima djeluje pod raznim maskama. U tom procesu nastavit ćemo sve naše prijatelje i partnere, uključujući Bosnu i Hercegovinu, upozoravati na FETÖ i pozivati na saradnju, što međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma i podrazumijeva. Nastavit ćemo plodnu saradnju s bosanskohercegovačkim vlastima s krajnjim ciljem prestanka postojanja ove organizacije u zemlji. Naš narod je danas odlučniji nego ikad da svoju nezavisnost i demokratiju prenese u budućnost.

Naša država, sa svojom jakom institucionalnom strukturom, nastavit će rasti i jačati dok korača prema budućnosti i biti jamstvo mira i sigurnosti u svojoj regiji i svijetu pod svim uslovima i u svakom razdoblju.

(autor je ambasador Republike Turske u BiH)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije