Kolumne

Razapeti Nole

Vrijeme prkosi svemu, piramide prkose vremenu, kaže stara arapska poslovica. Čini mi se da vrijeme nikad nije brže proticalo, kao da je neko ubrzao Zemlju. Događaji se nižu na traci i ubrzo zaboravljaju, a oni od prije svega nekoliko godina već su daleka prošlost.

Pa ipak, prisjetimo se maja 2014, crnih oblaka i "monsunskih" kiša koje su padale nedjeljama, a tih dana dostigle vrhunac, kao i vodotoci rijeka. Ciklon je kružio malim prostorom i napravio nezapamćene poplave u Bosni i Hercegovini, Srbiji, dijelom u Hrvatskoj, pa čak i nekim dijelovima Crne Gore. I dok smo gledali biblijske scene potopa, Evropa i svijet živjeli su normalan, uobičajen život. Možda bi im se ponegdje na marginama novina, više da popuni prostor, potkrala vijest o našoj nesreći ili bi se pojavila pokoja scena vodenog pakla u elektronskim medijima.. I tada je upravo tu, svojevrsnu medijsku blokadu u zapadnim medijima svojim izjavama srušio tada, a i sada najbolji teniser na planeti Novak Đoković. Ne samo da je skrenuo pažnju medija i evropske javnosti na našu nesreću, već je i sam izdvojio ogromna sredstva za pomoć unesrećenima i za sanaciju ugroženih područja.

Šest godina kasnije, u tišini, izdvojio je Đoković ogromna sredstva za pomoć bolnicama na sjeveru Italije, a naravno, znatna sredstva izdvojio je i za borbu protiv kovida-19 u Srbiji. I ne samo to, kada se učinilo da horor zvani kovid-19 prolazi, organizirao je humanitarni teniski turnir, mini-turneju, da bi prikupio nova sredstva u borbi protiv pošasti, ali i podržao posrnuli turizam u zemljama nekadašnje Jugoslavije. Ovo je ujedno trebalo da bude i jedna turneja pomirenja, gradnje mostova povjerenja i saradnje na brdovitom Balkanu. Pored Beograda, domaćini su trebali da budu Zadar, Banjaluka, igralo bi se i u Crnoj Gori, a bio bi održan i egzibicioni meč Đokovića i Damira Džumhura, davno planiran, u Sarajevu. Ali, avaj, i najplemenitiji, zamisli, ponekad ne postignu ciljeve. Sve je krenulo po zlu kada se opaka zaraza uvukla među učesnike turnira u Zadru.

Od najvećeg prijatelja Hrvatske (što Nole sigurno i jeste), pojedini mediji su Đokovića svrstali u hrvatske neprijatelje odapinjući otrovne strelice. Ubrzo su se javile istaknute hrvatske ličnosti i velikani sporta ove zemlje i stali u Đokovićevu zaštitu. Ipak, prava lavina kritika na Noleta se obrušila od pojedinih tenisera, većinom onih daleko od vrha, željnih pet minuta slave. Kao i od medija njemačkog govornog područja, britanskih i francuskih medija. Pred očima mi je i dalje karikatura iz jednog francuskog dnevnika u kome je Đoković prikazan kao dvorska budala, uz natpis Djokovid 19! Spominje se da je Novak dobar teniser, ali da nikad neće biti veliki čovjek i velika zvijezda! (?) A onda se kao jedan od razloga za sve to (kao uzgred) pominje i njegovo slavensko porijeklo. E, izgleda da u tom grmu leži zec! Da je Nole anglosaksonskog, njemačkog, skandinavskog ili barem španskog porijekla, onda bi mogao biti i veliki čovjek i zvijezda i ne bi mu se nekulturno, da ne kažem prostački, zviždalo na najvećim turnirima na Zapadu. (Dokle god to budu pritajeni, ali prisutni stavovi na Zapadu, ne treba se čuditi ubistvima Afroamerikanaca i antirasističkim protestima i neredima.)

Civilizacija Zapada kojoj svjedočimo, moramo iskreno priznati, najveća je u istoriji čovječanstva, i vrijednostima te civilizacije moramo težiti, ali isto tako ne smijemo zaboraviti da je ta civilizacija izrodila i najveće zločine koji ljudski um može zamisliti, i tu im nismo ni do koljena.

Ali, na kraju, pošteno je priznati, i Nole snosi određenu krivicu, jer se radi o izuzetnoj ličnosti koja mnogo više mora promišljati o posljedicama svojih poteza. Ali ovom prilikom mislim da je Đoković i žrtva manipulacije, prije svega iz političkih krugova u Srbiji (a i u Hrvatskoj) koji su zarad održavanja izbora po svaku cijenu u za njih najpovoljnijem trenutku, prenaglo otvorili društvo i turnirima, utakmicama, noćnim životom stvorili privid potpune normalizacije, zanemarivši preventivne mjere i rizike takvog otvaranja. Uz to, mislim da je i struka u Srbiji u jednom trenutku prihvatila Nestorovićev stav (ne mora biti tačno) da je virus oslabio i da je trenutak da se ide na veću prokuženost društva, odnosno imunitet krda. Otuda sada, kada ne ide sve kako bi trebalo, poprilična konfuzija i kontradiktorni stavovi unutar Kriznog štaba u Srbiji. A lupetanja njemačkih medija da nam se tek sada dešava prvi talasa, u stvari su obična lupetanja.

Nole jeste velika zvijezda i ljudska gromada, o tome svjedoči i njegova posljednja, velika donacija bolnici u Novom Pazaru. I jedini je u bivšoj Jugoslaviji koji u svakom kutku Zapadnog Balkana ima drastično više svojih pristalica nego oponenata.

(Autor je satiričar)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije