Kolumne

VUHAN, četiri decenije kasnije

​Ovaj brod bio je najveći na površini okeana..., ovo je početak romana Morgana Robertsona "Uzaludnost" iz 1898. godine, koji će kasnije biti poznat i kao "Olupina Titana".

U svom romanu, četrnaest godina prije stvarne tragedije "Titanika", Robertson je opisao najveći, najmoderniji, nepotopivi brod, koji kreće a svoju prvu plovidbu prema obali Amerike! Ime broda (Titan), kao i mjesto i način  udara broda, dimenzije broda, maksimalna brzina broda, broj putnika, tonaža, kao i broj čamaca za spasavanje, sve se to prilično podudara sa stvarnim "Titanikom" i njegovim karakteristikama. Naravno, bilo je i dosta odstupanja.

Robertson je bio mornar i odbacio je da je bio vidovit ili da je imao bilo kakvo drugo paranormalno iskustvo, već je imao vlastito mornarsko znanje i iskustvo. Osim toga i otac mu je bio kapetan broda. Morgan Robertson nije se obogatio od svog književog djela, umro je zaboravljen i u bijedi 1915. A prvi put stripovanu ovu nevjerovatnu priču pročitao sam kao dječak u "Politikinom Zabavniku".

Baš u to vrijeme jedan drugi američki pisac, Din Kunc, napisao je roman "Oči tame" (1981). Kunc je bio tiražan pisac, pisao i fantastiku i svojim romanom ponovo je ovih dana dospio u žižu javnosti. U svom romanu on opisuje smrtonosni virus koji se pojavio u Kini, u gradu Vuhan (!!!) i koji pustoši planetu! Naravno da se radi o nevjerovatnoj slučajnosti sa epidemijom virusa korona. Sve ovo razbuktalo je maštu kod onih sklonih teorijama zavjere.

Nije mi namjera da se bavim naučnim ili kvazinaučnim disciplinama da bih objašnjavao ovakve pojave, jer nisam validan, niti da promovišem teorije zavjere. Htio bih samo skrenuti pažnju na činjenicu da je naučna fantastika, kroz maštu njenih autora, nerijetko bila i anticipacija naučnim otkrićima i ostvarenjima, kao i da su pisci u svojim djelima predviđali moguće događaje i opisivali ponašanje ljudi u novostvorenim okolnostima.

A okolnosti u stvarnosti su takve da su se Italijani zbog svoje tradicionalne neodgovornosti doveli u situaciju da su postali druga najugroženija zemlja virusom korona i da se virus uveliko presipa po Evropi. Dok ovo pišem, mediji javljaju da je broj oboljelih u toj zemlji premašio 15.000 , preminulih je 1.258. Premijer Konte uveo je karantin u cijeloj Italiji i apeluje da se ostane kod kuće, a građani su odgovorili panikom i jurišom na markete.

Sa druge strane, kineska čelična disciplina, volja i požrtvovnost učinili su da je virus u ovoj zemlji gotovo obuzdan. Spaseno je sigurno na desetine hiljada života, iako se sada strahuje od bumerang efekta, odnosno da se virus iz inostranstva ne vrati u Kinu preko putnika i turista i ne raširi po drugim krajevima ove velike i mnogoljudne zemlje.

Već sada možemo govoriti da smo na ivici pandemije. Ali za svaku bolest, pa i za virus korona, naći će se vremenom lijek ili vakcina. Bitno je držati ga pod kontrolom i usporavati, koliko je god to moguće. Najbolji lijek zasad je prevencija, zaštita od ovog zla i nepodlijeganje panici, za koju sigurno nikada ne treba da bude mjesta.

Virus korona zasad ostaje veliki izazov koji pored ljudskih žrtava uništava ekonomije pogođenih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije